IC Engine Questions and Answers – Injection Timing

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Injection Timing”.

1. The fuel is injected into the inlet manifold of each cylinder at _____________ timing.
a) same
b) different
c) unpredictable
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The injection of fuel into the inlet manifold of each cylinder is at different timing.
advertisement

2. The timing at which the injection of the fuel takes place inside the inlet manifold is called _____________ timing.
a) injection
b) suction
c) combustion
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Injection timing is defined as the timing at which the injection of the fuel takes place inside the inlet manifold.

3. In _____________ cylinder, the piston moves up from BDC to TDC during the exhaust stroke.
a) one
b) two
c) three
d) four
View Answer

Answer: a
Explanation: Only in one cylinder, the piston moves up from BDC to TDC during the exhaust stroke and not in two or three cylinder engines.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Just before the piston reaches TDC during exhaust stroke, injection of the fuel takes place into the inlet manifold of the cylinder at about 60º crankangle before TDC.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, just before the piston reaches TDC during exhaust stroke, injection of the fuel takes place into the inlet manifold of the cylinder at about 60º crankangle before TDC.

5. At the beginning of the compression stroke, intake valve opens and the air fuel mixture is sucked into the cylinder during the suction stroke.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, but at the beginning of the suction stroke, intake valve opens and the air fuel mixture is sucked into the cylinder during the suction stroke.
advertisement

6. In the four cylinder engine, the ECU calculates the appropriate injection timing for each cylinder and the air fuel mixture is made available at each suction stroke.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: yes, in the four cylinder engine, the ECU calculates the appropriate injection timing for each cylinder and the air fuel mixture is made available at each suction stroke.

7. In order to meet the operating conditions, the injection valve is kept open for a longer time by ECU.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, in order to meet the operating conditions, the injection valve is kept open for a longer time by ECU.
advertisement

8. In a common rail fuel injection system, injection pressure is dependent on engine speed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, but in a common rail fuel injection system, injection pressure is independent of engine speed.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

advertisement

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.