Automotive Engine Auxiliary Systems Questions and Answers – Components of Water Cooling System

«
»

This set of Automotive Engine Auxiliary Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Components of Water Cooling System”.

1. In a Tubular Type Radiator Core the tubes are made in the range of ______to_____(mm) sheet.
a) 0.1 to 0.3
b) 0.5 to 0.7
c) 0.2 to 0.4
d) 0.3 to 0.5
View Answer

Answer: a
Explanation: The core tubes are made from the thinnest possible material. Tubes are made from 0.1mm to 0.3 mm sheet; the fins are made about 0.1 mm thick material.
advertisement

2. For Heavy Duty Application Radiator ______ is automatically controlled through the compressed air taken from the brake system.
a) spring
b) shutter
c) gasket
d) tank
View Answer

Answer: b
Explanation: The shutter remains closed during the starting and it gradually opens up as the engine attains its working temperature, thus allowing the fresh air to come into contact with the radiator.

3. To maintain the coolant at a higher pressure than the atmosphere ______ are provided in the Radiator.
a) fins
b) radiator cap
c) blow-off valve
d) overflow pipe
View Answer

Answer: b
Explanation: The pressure cap forms an airtight joint due to which the coolant is maintained at some higher pressure than the atmosphere due to which the boiling point of the coolant is raised.
advertisement
advertisement

4. ______ valves Operates to avoid the collapse of the radiator.
a) pressure
b) inlet
c) outlet
d) vacuum
View Answer

Answer: d
Explanation: When the vacuum is created inside the vacuum valves operates and stops the collapse it usually operates when the vacuum exceeds about 5Kpa.

5. ______ Reservoir is provided to provide excess coolant as the engine temperature increases.
a) filler Neck
b) blow off
c) expansion
d) compression
View Answer

Answer: c
Explanation: Expansion reservoir is connected to the radiator in such a way that it receives the excess coolant as the engine temperature increases. When the cooling water cools down, its volume decreases, and the coolant in the reservoir returns to the radiator keeping the system full of coolant.
advertisement

6. ______ is used to keep the cooling water automatically to a predetermined value.
a) motor
b) overhead valve
c) overflow pipe
d) thermostat
View Answer

Answer: d
Explanation: A thermostat is used to automatically keep the cooling water temperature at a predetermined value. It also helps the engine to reach the operating temperature as soon as possible after starting the engine.

7. In Bellows type thermostat the valve movement depends upon the difference between _____
a) temperature
b) vapor pressure
c) velocity
d) discharge
View Answer

Answer: b
Explanation: The valve movement depends upon the difference between the Vapour pressure at any given temperature and the cooling pressure.
advertisement

8. The pump mounted at the front end of the engine is driven from the ______by means of V-belt.
a) camshaft
b) crankshaft
c) motor
d) electric Pulley
View Answer

Answer: b
Explanation: The coolant pump is a necessity for the forced circulation type of engine cooling system. The pump is mounted at the front end is driven from the crankshaft using V-belt. Centrifugal type pump is the one that is used for this purpose.

9. The core material used in the preparation of the radiator core is ______
a) brass
b) steel
c) plastic
d) cast iron
View Answer

Answer: a
Explanation: The material used for radiator should be resistant to corrosion, possess higher thermal conductivity and form easily, apart from having adequate strength. Brass is the material used in the core preparation of the radiator core. Aluminum is also used for weight and cost considerations.
advertisement

10. In Siemens VDO’s Smart coolant pump the pump is operated by the means of ______
a) 12v DC Motor
b) camshaft
c) crankshaft
d) mechanically
View Answer

Answer: a
Explanation: The pump works on a 12v DC motor which can be controlled by the engine management system so that precise temperature can be maintained.

11. For the reduction of noise, the blades are spaced ______ sometimes.
a) evenly
b) unevenly
c) clockwise
d) anti-Clockwise
View Answer

Answer: b
Explanation: Fan blades maybe four to seven blades that are spaced unevenly so that there is a reduction in the noise which is created. It is generally made of sheet metal, but these days molded plastic material or polypropylene are also being used for making fans.

12. The material used in the manufacturing of Fans in the cooling system is ______
a) cast iron
b) brass
c) plastic
d) bronze
View Answer

Answer: c
Explanation: Plastic due to its lightweight advantage and it has no corrosive nature, the manufacturing cost of the plastic fan is less when compared to other material, it is also less in weight due to all these reasons plastic is preferred.

13. The Fans consumes around ______% of the engine BP If not operated efficiently and economically.
a) 11
b) 5
c) 6
d) 10
View Answer

Answer: b
Explanation: The fan is the only part that is always running when the engine runs. The fab consumes as much as 5% of the engine BP and producing more noise. In modern cars, the fan blades are made with variable pitch type, which may speed-sensitive or temperature-sensitive type.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Auxiliary Systems.

To practice all areas of Automotive Engine Auxiliary Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter