Automotive Engine Auxiliary Systems Questions and Answers – Petrol Engine Fuel Supply System – Superchargers Types

«
»

This set of Automotive Engine Auxiliary Systems Problems focuses on “Petrol Engine Fuel Supply System – Superchargers Types”.

1. Which of the mentioned below is not a type of supercharger?
a) Centrifugal type
b) Root’s type
c) Screw type
d) Nut type
View Answer

Answer: d
Explanation: Centrifugal type, root’s type, vane type, screw type are all the types of superchargers whereas nut type is not present as a supercharger.
advertisement

2. Which type of supercharger has an impeller at the center?
a) Root’s type
b) Centrifugal type
c) Vane type
d) Screw type
View Answer

Answer: b
Explanation: In centrifugal-type supercharger, the air/fuel mixture enters the impeller at the center and after passing through the impeller and the diffuser vane, it enters the volute casing.

3. Which material is used in impellers of Centrifugal supercharger?
a) Nichrome
b) Iron
c) Copper
d) Alloy steel
View Answer

Answer: d
Explanation: The impeller runs at a very high speed, which should be able to take the accompanying stresses at such high speeds. Generally, impellers are made of duralumin, or alloy steels.
advertisement
advertisement

4. Which type of supercharger consists of two rotors of epicycloid shape?
a) Root’s type
b) Centrifugal type
c) Vane type
d) Screw type
View Answer

Answer: a
Explanation: Root’s supercharger consists of two rotors of epicycloid shape. An epicycloid is the locus of a point on the circumference of a circle which rolls on another circle.

5. Which type of pump is Eaton 5th generation supercharger?
a) Dynamic compressor
b) Negative displacement
c) Static compressor
d) Positive displacement
View Answer

Answer: d
Explanation: Eaton 5th generation supercharger is a root’s type positive displacement pump with no internal compression. Each of the tri-lobe rotors are twisted to 60 degrees to reduce noise.
advertisement

6. In a vane-type supercharger, the drum slide in or out against which force?
a) Centrifugal force
b) Centripetal force
c) Inertia force
d) Spring force
View Answer

Answer: d
Explanation: In a vane-type supercharger, several vanes are mounted on the drum in such a manner that they can slide in or out against some spring force.

7. Which of the mentioned below is not a desired property of vane material?
a) High strength
b) Low friction
c) Low coefficient of thermal expansion
d) Quiet running
View Answer

Answer: a
Explanation: The properties required for a vane material are quiet running, low friction, low coefficient of thermal expansion, and resistance to continuous exposure to oil and petrol.
advertisement

8. Which type of supercharger, compress the air between two intermeshing screws?
a) Screw type
b) Root type
c) Nut type
d) Vane type
View Answer

Answer: a
Explanation: Screw type supercharger compresses the air between two intermeshing screws, in root’s supercharger consists of two rotors of epicycloid shape to compress the air.

9. In which type of supercharger, the compressing air travels along the screw axis?
a) Screw type
b) Root type
c) Nut type
d) Vane type
View Answer

Answer: a
Explanation: Screw type supercharger compresses the air between two intermeshing screws, taking it at one end and compressing the air as it travels along the screw axis.
advertisement

10. On which engines, the centrifugal-type supercharger has been mainly used?
a) Automobile engine
b) Marine engine
c) Aircraft engine
d) Lawnmower engine
View Answer

Answer: c
Explanation: The centrifugal-type supercharger has been used mainly on aircraft engines, whereas the roots-type supercharger is used in automobile engines.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Auxiliary Systems.

To practice all areas of Automotive Engine Auxiliary Systems Problems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter