Automotive Engine Auxiliary Systems Questions and Answers – Methods of Cooling

«
»

This set of Automotive Engine Auxiliary Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Methods of Cooling”.

1. In air-cooled small engines ______ are provided on the outer perimeter of the engine?
a) Flanges
b) Fins
c) Holes
d) Treads
View Answer

Answer: b
Explanation: Fins are present on the outer perimeter of the engine as they increase the surface area of contact metal with the air by doing this heat is transferred from the engine through Fins, into the atmosphere thus achieving effective cooling is obtained.
advertisement

2. The Principle used to dissipate the heat from water to atmosphere via Radiator in the sequence is ______and ______
a) radiation and Conduction
b) radiation and Convection
c) conduction and Convection
d) convection and Radiation
View Answer

Answer: c
Explanation: Conduction occurs when the engine gets heated up and the heat is transferred from the combustion chamber to the water jacket where the water absorbs the heat. Convection takes place when the water becomes dense by absorbing the heat and which becomes less dense once it is passed through the radiator.

3. In Cooling system when the cooling is reached beyond the limits leads to______ of viscosity and ______ of the Mechanical Efficiency.
a) increase and Decrease
b) decrease and Increase
c) increase and Increase
d) decrease and Decrease
View Answer

Answer: a
Explanation: As temperature and viscosity are inversely proportional to each other the viscosity of the lubricant Increase and due to this more piston friction is encountered thus Decrease of mechanical efficiency.
advertisement
advertisement

4. What is the correct sequence of the coolant flow in a Thermosyphon system?
a) Engine-Header tank –Radiator-Collector tank
b) Collector tank- Header tank-Radiator- Engine
c) Engine-collector tank- Header tank-Radiator
d) Radiator- Header tank- collector tank- Engine
View Answer

Answer: a
Explanation: The coolant absorbs the heat from the engine and with the hose pipe flows to the header tank and then loses all of the heat in the radiator and then moves to the collector tank where the coolant is collected.

5. The main difference between the Pump circulation System and Thermosyphon System is the presence of ______
a) fan
b) radiator
c) hosepipe
d) pump
View Answer

Answer: d
Explanation: The Pump is used along with the Thermostat where the Pump is used for the circulation of coolant and the thermostat controls the flow of coolant.
advertisement

6. For Better Thermal Conductivity ______and ______Alloys are used during the Manufacturing of Fins present in air-cooled Engines?
a) copper and Steel
b) brass and Copper
c) aluminum and Steel
d) bronze and Copper
View Answer

Answer: a
Explanation: The Thermal Conductivity for Copper and Steel is 388.0W/m-C and the density is 8.933×10power3 kilogram per meter cube which is the highest when compared to other metals and their alloys.

7. In a Thermosyphon System, the rate at which the water circulates is _____
a) proportional to Load and Not to Engine speed
b) not Proportional to Load and Proportional to Engine Speed
c) proportional to Load and Proportional to Engine Speed
d) not Proportional to load and Not Proportional to Engine Speed
View Answer

Answer: a
Explanation: As the amount of heat generated and cooling rate is maintained by natural convection due to which it is proportional to load and not on the engine speed.
advertisement

8. The 12v DC Fan present in the Pump Circulation System is operated by_____ Sensor.
a) mass airflow
b) throttle Position Sensor
c) engine Coolant Sensor
d) steering Angle Sensor
View Answer

Answer: c
Explanation: The Coolant Temperature Sensor (TPS) can be found along with the Thermostat which sends the real-time readings to the ECU and based on the Program the Fan is operated.

9. _____ Type of Wear takes places in the water Jackets of water-cooled engines?
a) mechanical
b) adhesion
c) abrasion
d) corrosion
View Answer

Answer: d
Explanation: Corrosion Wear takes place as the water changes its state from liquid to gas the water droplets tend to remain in the jackets and in the presence of oxygen the corrosion attack takes place.
advertisement

10. The position of the cooling Fan is_____ of the Radiator?
a) behind
b) top
c) bottom
d) in front
View Answer

Answer: a
Explanation: The position of the fan is behind the Radiator and in front of the Engine wherein the fan sends the cold air and then cools the fluid present in the Radiator.

11. Which of the following is absent in the air-Cooled Engine?
a) Radiator
b) Fins
c) Inlet and Exhaust port
d) Cylinder Head
View Answer

Answer: a
Explanation: The radiator is absent in these types because of which the air-cooled method is light in weight and applicable for two-wheelers as well.

12. For the proper maintenance _____number of years is recommended for the Flush of the Cooling System?
a) 5
b) 3
c) 2
d) 1
View Answer

Answer: c
Explanation: The cooling system Flush keeps the engine running smooth and cool even on the hottest days. The cooling system flush is recommended every two years or every 24,000 to 36,000 miles to remove any rust or contaminants.

13. According to the maintenance which of the following is true?
a) Air cooling is easier
b) Water cooling is easier
c) Both water and air are easier
d) Oil cooling
View Answer

Answer: a
Explanation: Air cooling is easier and there are no problems like leakage of coolant or fluid as it is absent in the air colling system and the absence of hose pipe results in fewer components to maintain during vehicle service.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Auxiliary Systems.

To practice all areas of Automotive Engine Auxiliary Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter