Automotive Engine Auxiliary Systems Questions and Answers – Petrol Engine Fuel Supply System – Carburettor Types

«
»

This set of Automotive Engine Auxiliary Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Petrol Engine Fuel Supply System – Carburettor Types”.

1. Which of the following is an example of a constant vacuum type carburetor?
a) Carter carburetor
b) Zenith
c) S U carburetor
d) Both Carter and Zenith
View Answer

Answer: c
Explanation: The S U carburetor is a typical example of variable venturi or constant vacuum type of carburetor. There is both a vertical and horizontal model is being produced. The horizontal type has a spring-loaded piston to control the air passage.
advertisement

2. Which of the following is an example of constant venturi type carburetor?
a) Zenith carburetor
b) Carter carburetor
c) S U carburetor
d) Both Zenith and Carter carburetor
View Answer

Answer: d
Explanation: Carter and Zenith type carburetor are the two types of constant venturi. Whereas the S U carburetor is an example for a constant Vaccum type carburetor. Zenith carburetor is one of the most popular carburetors.

3. How many numbers of jets are present in a zenith type carburetor?
a) 4
b) 2
c) 3
d) 1
View Answer

Answer: c
Explanation: There are three jets present In a zenith carburetor. The jets are the main jet, compensating jet and the idling jet. The main jet has an outer cover, the annular passage between the main jet and outer cover forms a delivery tube for the compensating jet.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is a type of arrangement concerning Solex carburetor?
a) Up- drought
b) Horizontal
c) Down- drought
d) Both Up- droughtand Down- drought
View Answer

Answer: c
Explanation: Solex carburetor is a down drought type of carburetor, with special provision for a progressive starter which supplies rich mixture for starting and then gradually weakens it till the engine has reached its operating temperature.

5. Which among the following is provided to avoid flat spot during acceleration and delivers spurts of extra fuel in a Solex carburetor?
a) Idle port
b) Membrane pump
c) Idle adjusting screw
d) Throttle
View Answer

Answer: b
Explanation: To avoid flat spot during acceleration a separate membrane pump is provided which delivers spurts of extra needed fuel for acceleration. Pump lever is connected to the accelerator pedal so that when the same is pressed, the lever moves towards left, thus pressing the membrane towards the left and forcing petrol into the main jet.
advertisement

6. Which of the following helps in the fuel flow when the choke is applied?
a) Main jet
b) Idle jet
c) Transfer port
d) Progression hole
View Answer

Answer: a
Explanation: When the choke is applied the fuel is made to come out from the main jet and the fuel is delivered. The choke valve is closed, the whole of the engine suction is applied at the main nozzle, which then delivers fuel.

7. Which part of the idling circuit of a carter carburetor the engine suction is applied through which air and fuel are drawn?
a) Low-speed port
b) Main nozzle
c) Idle port
d) Metering rod
View Answer

Answer: c
Explanation: For idling circuit, the throttle valve is almost closed and the whole engine suction is applied at the idle port, through which the air and the fuel are drawn giving rich mixture. This rich mixture requires more fuel for the proper combustion.
advertisement

8. Where is the accelerator pedal connected in a full-throttle circuit of a carter carburetor?
a) Idle port
b) Metering rod
c) Float
d) Inlet valve
View Answer

Answer: b
Explanation: The metering rod consists of several steps of diameter sizes at its bottom and is connected with the accelerator pedal through linkage. When the accelerator pedal is pressed, the throttle is held wide open and simultaneously the metering rod is lifted.

9. How many way valves are present in a damper plunger of an S U carburetor?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: a
Explanation: The damper plunger has a one-way valve in it. It regulates the rate of lift of piston but allows the same to fall freely when the throttle valve is closed. However the throttle valve is opened suddenly for acceleration, the lifting speed of the piston is retarded by the damper plunger.
advertisement

10. To adjust which of the following a jet adjusting nut in provided in an S U carburetor?
a) Flow rate
b) Pressure
c) Mixture strength
d) Enthalpy
View Answer

Answer: c
Explanation: The jet adjusting nut is meant to adjust mixture strength. Tightening the nut will raise the jet, thereby reducing the annular area for fuel flow. Similarly loosening the nut powers the jet and thus increases the fuel supply which is getting delivered to the engine.

11. Which of the following is the main advantage of drought type carburetor?
a) High volumetric efficiency
b) Leakage
c) Defective float
d) Jet overflowing
View Answer

Answer: a
Explanation: The drought type is most widely used as it has high volumetric efficiency, gravity assist for the flow,etc. Whereas the leakage, defective float, and jet overflowing are the sign of a bad carburetor which is not desired.

12. Inside which of the following is the lower end of the needle placed in an S U carburetor?
a) Main
b) Pilot
c) Idling
d) Compensating
View Answer

Answer: a
Explanation: The piston moves up and down, the needle also moves up and down .the lower end of the needle is inside the main jet. The up and down movement of the tapering needle causes the annular area for fuel flow to increase or decrease.

13. During which of the following the mixture tends to become richer in a single jet carburetor?
a) During winter
b) At low altitude
c) At high altitude
d) During idling
View Answer

Answer: c
Explanation: At high altitudes, the mixture tends to become richer in a single jet carburetor as there is no supply of air at higher altitudes due to which the engine will have more fuel consumption when compared to an engine at sea level.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Auxiliary Systems.

To practice all areas of Automotive Engine Auxiliary Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter