Thermodynamics Questions and Answers – Carnot Cycle, Stirling Cycle and Ericsson Cycle

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Efficiencies in Steam Power Plant “.

1. In a gas power cycle,
a) the working fluid is gas
b) it does not undergo phase change
c) engines which operate on gas cycle can be cyclic or non-cyclic
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These are basic facts about gas power cycles.
advertisement

2. A Carnot cycle consists of
a) two reversible isotherms and two reversible isobars
b) two reversible isotherms and two reversible adiabatics
c) two reversible isotherms and two reversible isochores
d) two reversible isobars and two reversible adiabatics
View Answer

Answer: b
Explanation: This is what a Carnot cycle means.

3. The efficiency of a Carnot cycle is given by
a) 1 – (T1/T2)
b) heat supplied / net work
c) net work / heat supplied
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Here T1 is the temperature of heat addition and T2 is the temperature of heat rejection.
advertisement
advertisement

4. For a Carnot cycle, the large back work is a big disadvantage.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is true for both Carnot gas cycle and Carnot vapour cycle.

5. The Stirling cycle consists of
a) two reversible isotherms and two reversible isobars
b) two reversible isotherms and two reversible adiabatics
c) two reversible isotherms and two reversible isochores
d) two reversible isobars and two reversible adiabatics
View Answer

Answer: c
Explanation: The Stirling cycle consists of these processes.
advertisement

6. The efficiency of Stirling cycle is ____ the efficiency of Carnot cycle.
a) more than
b) less than
c) equal to
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The reason being in Stirling cycle, heat transfers are constant volume processes.

7. The efficiency of regenerative Stirling cycle is ____ the efficiency of Carnot cycle.
a) more than
b) less than
c) equal to
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: This is because of the regenerative arrangement used.
advertisement

8. The Ericsson cycle consists of
a) two reversible isotherms and two reversible isobars
b) two reversible isotherms and two reversible adiabatics
c) two reversible isotherms and two reversible isochores
d) two reversible isobars and two reversible adiabatics
View Answer

Answer: a
Explanation: The Ericsson cycle is made up of these processes.

9. The efficiency of Ericsson cycle is ____ the efficiency of Carnot cycle.
a) more than
b) less than
c) equal to
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In Ericsson cycle, part of heat is transferred at constant temperature and part at constant pressure.
advertisement

10. The regenerative, Stirling and Ericsson cycles have same efficiency as Carnot cycle.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: But the back work is less compared to Carnot cycle.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter