Thermodynamics Questions and Answers – Carnot Theorem, Carnot Cycle and Reversed Heat Engine

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Carnot Theorem, Carnot Cycle and Reversed Heat Engine”.

1. Carnot cycle is a reversible cycle.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: A reversible cycle is an ideal hypothetical cycle in which all processes are reversible.
advertisement

2. A reversible cycle has following processes.
a) 4 isothermal processes
b) 4 adiabatic processes
c) 2 isothermal and 2 adiabatic processes
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Two reversible isotherms and two reversible adiabatics constitute a Carnot cycle.

3. The correct sequence of the processes taking place in a carnot cycle is
a) adiabatic -> adiabatic -> isothermal -> isothermal
b) adiabatic -> isothermal -> adiabatic -> isothermal
c) isothermal -> isothermal -> adiabatic -> adiabatic
d) isothermal -> adiabatic -> isothermal -> adiabatic
View Answer

Answer: d
Explanation: Carnot cycle consists if these four processes in succession.
advertisement
advertisement

4. The reversed heat engine takes heat from a ___ temperature body, then discharges it to a ___ temperature body and ___ an inward flow of network.
a) high, low, receives
b) low, high, receives
c) high, low, gives
d) low, high, gives
View Answer

Answer: b
Explanation: In reversed heat engine, the magnitude of energy transfers remains same and only directions change.

5. Example of reversed heat engine is
a) heat pump
b) refrigerator
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Heat pump and refrigerator are the types of reversed heat engine.
advertisement

6. According to Carnot’s theorem, all heat engines operating between a given constant temperature source and sink, none has a higher efficiency than a reversible engine.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is the statement of Carnot’s theorem .

7. The efficiency of all reversible heat engines operating between the same heat reservoirs is
a) same
b) independent of the nature of working substance
c) independent of the amount of working substance
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: This statement is a corollary of Carnot’s theorem.
advertisement

8. Efficiency of a reversible heat engine is given by
a) 1-(T1/T2)
b) 1-(T2/T1)
c) (T1/T2)-1
d) (T2/T1)-1
View Answer

Answer: b
Explanation: Efficiency=1-(Q2/Q1) and T2,T1 are temperatures at which heat is rejected and received.

9. For a reversible refrigerator, Coefficient of Performance is given by
a) T2/(T1-T2)
b) T1/(T1-T2)
c) T2/(T2-T1)
d) T1/(T2-T1)
View Answer

Answer: a
Explanation: For a reversible refrigerator, (Q1/Q2)=(T1/T2).
advertisement

10. For a reversible heat pump, COP is given by
a) T2/(T1-T2)
b) T1/(T1-T2)
c) T2/(T2-T1)
d) T1/(T2-T1)
View Answer

Answer: b
Explanation: For a reversible heat pump we have, (Q1/Q2)=(T1/T2).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter