Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Titanium and its Alloys

«
»

This set of Aerospace Materials and Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Titanium and its Alloys”.

1. Titanium is __________ in color.
a) red
b) white
c) reddish-brown
d) silvery-white
View Answer

Answer: d
Explanation: The element titanium is typically silvery-white in color. It is a metallic element that has a high strength to weight ratio. It is also known to be a lustrous metal with excellent strength and hardness.
advertisement

2. Titanium has __________ density.
a) low
b) high
c) moderate
d) zero
View Answer

Answer: a
Explanation: Titanium is a metallic element that has low density. It is one of the properties of the material. Density refers to the ratio of the mass to the volume of the material. It indicates certain properties of a material.

3. The atomic number for titanium is _________
a) 26
b) 196
c) 22
d) 13
View Answer

Answer: c
Explanation: The atomic number of titanium is sixteen. The atomic number of aluminium is thirteen. The atomic number of steels is twenty-six. There is no possibility of having 196 as an atomic number as there are only 118 elements.

4. The melting point of titanium is _________
a) 3272°F
b) 1220°F
c) 2795°F
d) 3272°C
View Answer

Answer: a
Explanation: The melting point of titanium is 3272°F. It is much higher compared to the melting point of other metals. For example, the melting point of aluminium is 1220°F. The melting point of steel is 2500°F.

5. Titanium consists of about _________ of the earth’s crust.
a) 27.7%
b) 0.57%
c) 2.34%
d) 5%
View Answer

Answer: b
Explanation: Titanium consists of around 0.57% of the earth’s crust. It is the ninth most abundantly found material. Silicone is found in higher quantities compared to titanium in the earth’s crust which is around 27.7%.
advertisement

6. In which of the following countries are titanium abundantly found in?
a) Ukraine
b) Greenland
c) Antarctica
d) Canada, Ukraine
View Answer

Answer: d
Explanation: Titanium is found in several locations across the world because it is the ninth most abundantly found material in the earth’s crust. It is found mostly in Canada, Australia, Ukraine and North America.

7. Titanium will not be found in a __________ state.
a) uncombined
b) sunny
c) combined
d) typical
View Answer

Answer: a
Explanation: Titanium is a very highly reactive material in slightly elevated temperatures. This is the reason why it has not been found in an uncombined state and has a strong bond with other elements chemically.

8. The primary ores of titanium are _________
a) rutile, sulphur
b) ilmenite, bauxite
c) bauxite, rutile
d) rutile, ilmenite
View Answer

Answer: d
Explanation: Titanium ores are distributed across the globe and the metal is very abundant in nature. Titanium ores mostly contain its dioxide. The primary ores of titanium are the ores routine and ilmenite.

9. The atomic weight of titanium is ___________
a) 55.84g
b) 26.97g
c) 47.9g
d) 35.5g
View Answer

Answer: c
Explanation: The atomic weight of titanium is 47.9 grams. It is higher compared to some metals like aluminium as it has a weight of 26.97 grams and is lighter than metals like steel that have an atomic weight of 55.84 grams.
advertisement

10. Titanium exists in one crystal form.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The above statement is incorrect. It is possible for titanium to exist in not one, but two crystal forms. The two forms are hexagonal closed pack crystal form and body-centred cubic structure crystal form.

11. Upon heat treatment, titanium can experience loss of ductility.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The above statement is correct. One of the disadvantages titanium the element titanium is its reaction to undergoing heat treatment. Unless it is not controlled, titanium can experience loss of ductility.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice all areas of Aerospace Materials and Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn