Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Wrought Aluminium and it’s Alloys

«
»

This set of Aerospace Materials and Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Wrought Aluminium and it’s Alloys”.

1. The primary commercial source for aluminium is ____________
a) coal
b) bauxite
c) magnetite
d) pyrite
View Answer

Answer: b
Explanation: Aluminium can be obtained from several sources. For example, it is found in several clays and rocks. But the primary source for aluminium is bauxite ores. Bauxite contains aluminium and some impurities.
advertisement

2. Aluminium weighs around __________ of steel.
a) 2 times
b) 1/2
c) 1/3
d) 4 times
View Answer

Answer: c
Explanation: One of the most important advantages of aluminium is its weight. Aluminium weighs less than steel. But steel is stronger compared to aluminium. Steel weighs almost three times the weight of aluminium.

3. A ____________ process is carried out to get aluminium from the oxide alumina.
a) electrolytic
b) dynamite
c) chromatography
d) bakelite
View Answer

Answer: a
Explanation: Aluminium is often found in the ore bauxite. But, it is found along with a lot of impurities. Therefore, a chemical process purifies it to alumina after which it is subjected to an electrolytic process.

4. Which of the following are shapes used in the manufacturing of an aircraft?
a) X-section
b) U-section and Z-section
c) X-section and Z-section
d) U-section
View Answer

Answer: b
Explanation: There are several shapes required to manufacture the structure of an aircraft. Some of the shapes are Z-section, U-section, bars, sheets and tubing. X-section is not a shape used in the construction of an aircraft.

5. The aluminium association has a designation system for aluminium alloys which are denoted by __________ digits.
a) 23
b) 2
c) 9
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: The aluminium association has a designation system for aluminium alloys that are denoted by four digits. The four digits of numbers represent different parameters of the material, aluminium alloys.

advertisement

6. Aluminium alloys are used for constructing very few parts in an aircraft due to lack of availability.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The above statement is incorrect. Aluminium alloys are materials with lots of advantages. They are used extensively in building an aircraft. The structure of the aircraft and wing beams are also manufactured using aluminium alloys.

7. The melting point of aluminium is ___________
a) 236°c
b) 1085°c
c) 660°c
d) 1510°c
View Answer

Answer: c
Explanation: The melting point of aluminium is 660°c. Aluminium alloys are subjected to different temperatures during heat treatment. The melting point of copper is 1085°c. The melting point of steel is 1510°c.

8. Which of the following is not a common property for all aluminium alloys?
a) Low strength
b) Heat treatable
c) Easy for machining
d) Readily joined be welding
View Answer

Answer: a
Explanation: Aluminium alloys are good materials to use in the aerospace industry. They are heat treatable, can readily be joined by welding, soldering and are easy to machine. They also have high strength.

9. Aluminium is __________
a) non-magnetic
b) ductile
c) magnetic
d) non-magnetic and ductile
View Answer

Answer: d
Explanation: Aluminium is a soft material. It is silvery-white in colour. It has a melting point of around 660°c. It is also both non-magnetic and ductile in nature. The atomic number of the element aluminium is 13.
advertisement

10. Which of the following is not an aluminium alloy?
a) Al-Si
b) Al-Zn
c) Al-Mn
d) Al-U
View Answer

Answer: d
Explanation: Aluminium alloys are alloys where aluminium is present in a higher amount. Aluminium alloys can be made with aluminium and zinc, aluminium and manganese, aluminium and silicon, etc. Uranium is a radioactive material.

11. Why has the aluminium association established a system of designating aluminium alloys?
a) To create employment
b) To remove confusion
c) To encourage research
d) To ensure availability
View Answer

Answer: b
Explanation: The aluminium association has made this system to remove confusion. The confusion was caused due to companies having different numbering systems for aluminium materials of similar chemical composition.

12. The final two digits in the nomenclature of aluminium alloys represent aluminium __________
a) impurity
b) group
c) purity
d) strength
View Answer

Answer: c
Explanation: The nomenclature of aluminium alloys was made by the aluminium association to avoid confusion. It consists of 4 digits that represent various parameters. The last two digits indicate aluminium purity.

13. Pitting of the surface is a kind of aluminium alloy __________
a) corrosion
b) annealing
c) strength
d) manufacturing method
View Answer

Answer: a
Explanation: One of the most important factors to consider while dealing with materials is corrosion. Aluminium alloys can be painted with a coating to avoid it. Pitting of the surface is corrosion that affects the surface due to the existence of moisture.
advertisement

14. Aluminium alloys can be categorized into Cast and ___________ alloys.
a) extrusions
b) heat treatable
c) non-heat treatable
d) wrought
View Answer

Answer: d
Explanation: Aluminium alloys are alloys where aluminium is present in a higher amount. It can be roughly categorized into two categories. Cast alloys and wrought alloys. Both the categories can again be divided into heat-treatable and non-heat treatable.

15. Aluminium alloys also have a system that indicates temper.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Aluminium alloys have a system of designation that is denoted by four digits. The four digits are followed by the temper designation. It consists of the letters O, F, H and T after which there is a number. They represent annealed, fabricated and strain hardened respectively.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice all areas of Aerospace Materials and Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn