Basic Civil Engineering Questions and Answers – Manufacture of Brick

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Manufacture of Brick”.

1. Which one of the below is the first step in the preparation of brick earth process?
a) Digging
b) Site selection
c) Cleaning
d) Unsoiling
View Answer

Answer: d
Explanation: Site selection is the step in the manufacturing of brick process. The first step, in order for preparation for brick earth is unsoiling. It involves scraping off top layer, about 150-250mm deep.
advertisement

2. Why is the process of weathering performed?
a) To remove organic matter
b) To prepare for next process
c) To improve plasticity
d) To dry clay
View Answer

Answer: c
Explanation: Weathering is a process of softening dug out clay by adding little water and then exposing it to the atmosphere. Then it is heated and left for few weeks to undergo weathering.

3. The process of kneading brick earth is called:
a) Pugging
b) Blending
c) Ramming
d) Tamping
View Answer

Answer: a
Explanation: Pugging or tempering is done by adding water to brick earth and kneading until a homogenous mass and required plasticity is attained.

advertisement
advertisement

4. Which one of the following is not a part of pug mill?
a) Vertical shaft
b) Hub
c) Cutting blades
d) Timber base
View Answer

Answer: b
Explanation: Hub is a part of Kaplan turbine. Pub mill is where pugging is carried out. It consists of a conical iron tub, cutting blades, vertical shaft, horizontal arm, long wooden arm and timber base.

5. How many methods of moulding brick earth are there?
a) 3
b) 5
c) 2
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: There are two methods of carrying out moulding of brick earth. These are hand moulding and machine moulding.
advertisement

6. The meaning of slop moulded bricks is:
a) Sand sprinkled inside mould
b) Insufficiently moulded bricks
c) Brittle and slimy bricks
d) Mould dipped in water
View Answer

Answer: d
Explanation: To avoid clay from sticking on the mould, either sand is sprinkled (sand moulded bricks) or mould is dipped in water (slop moulded bricks).

7. Plastic clay method of machine moulding results in pressed bricks.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In plastic clay method, clay in the plastic state is employed. It comes out of a rectangular opening in the form of a clay bar. As it comes out, it is cut into to strips by wire, and hence called wire bricks. Pressed bricks are obtained from dry clay method.
advertisement

8. Which is the most commonly employed drying method in India?
a) Hot floor drier
b) Tunnel drier
c) Natural drying
d) Blow drying
View Answer

Answer: c
Explanation: Natural drying employs workers and it is more economical in India than using artificial driers. Hot floor drier and tunnel drier are types of artificial drying method.

9. Which of the following is not a chemical change that takes place in the brick earth during burning?
a) Dehydration
b) Vitrification
c) Oxidation
d) Reduction
View Answer

Answer: d
Explanation: During burning, no reduction reaction takes place. Dehydration expels most of the water. Oxidation results in the elimination of carbon and sulphur as oxides. Vitrification is extreme reaction and occurs when heating above 900oc.
advertisement

10. The depression provided in the face of a brick during its manufacturing is called:
a) Frog
b) Furrow
c) Groove
d) Scallop
View Answer

Answer: a
Explanation: Frog is the depression provided in the face of the brick. It forms a key of mortar, reduces the weight of the brick, provides the place for companies to put their trade mark.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter