Basic Civil Engineering Questions and Answers – Types of Bricks

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Bricks”.

1. Unburnt bricks are also called:
a) Dry bricks
b) Clayey bricks
c) Kucha bricks
d) Clamp bricks
View Answer

Answer: c
Explanation: Unburnt bricks are the one dried in the sun, after moulding. They are kept for a long time until they dry. Sometimes due to a large number of bricks, limited time, improper workman skills, the bricks are not completely dried and hence are called Kucha bricks.
advertisement

2. Burnt bricks can be further classified into how many types?
a) 2
b) 4
c) 3
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: There can be 4 sub-divisions of burnt bricks. They are first class, second class, third class and kiln rejected bricks.

3. First class bricks are used for:
a) Brick ballast in R.C.C
b) Boundary walls
c) Low height walls
d) Pavements
View Answer

Answer: d
Explanation: First class bricks are strong, durable and have a good appearance. These are used for important work, load bearing works. Pavements, flooring, load bearing wall are some places of use.
advertisement
advertisement

4. The minimum crushing strength of third class brick is:
a) 3.5 N/mm2
b) 7 N/mm2
c) 10 N/mm2
d) 20 N/mm2
View Answer

Answer: a
Explanation: As per IS codes, the minimum crushing strength of first class brick is 10.5 N/mm2, second class is 7 N/mm2 and third class is 3.5 N/mm2.

5. Which of the following is not a feature of second class bricks?
a) Have small irregularities
b) Water absorption is between 20-25%
c) Rectangular in shape
d) Free from cracks
View Answer

Answer: b
Explanation: The water absorption of second class bricks is less than 22%. 20-25% is the range of water absorption of third class bricks.

advertisement

6. Pilas are under burnt bricks.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Pilas are under burnt or half burnt bricks with yellow colour. They can be used as surkhi. Zhamas are over burnt bricks and are kiln waste. Picked Zhamas can be used in road work.

7. What is the speciality of FALG bricks?
a) Are composed of agricultural waste
b) Round in shape
c) Economic alternative to clay bricks
d) Widely used in masonry work
View Answer

Answer: c
Explanation: FALG bricks are composed of flyash, lime and gypsum. It utilises the waste from thermal power plants and hence it is an economic alternative to clay bricks.

advertisement

8. Which of the following bricks types use the least amount of clay?
a) Hollow bricks
b) Coping bricks
c) Channel bricks
d) Perforated bricks
View Answer

Answer: d
Explanation: Perforated bricks contain cylindrical holes throughout their thickness. These are light in weight. They use a very little amount of clay.

9. Which of the following type of bricks is made for jambs of doors and windows?
a) Cant bricks
b) Arch bricks
c) Lintel bricks
d) Hinged bricks
View Answer

Answer: a
Explanation: Purpose-made bricks are those made to achieve a specific purpose. They can be splay or Cant, Arch, Ornamental, etc. They are costly but help in quick construction.
advertisement

10. Fire clay bricks are made by burning them at high temperatures in a closed chamber.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Fire clay bricks are manufactured by using fire clay. It is extracted by mining at great depths. It is capable of withstanding high temperatures of 17750C.

11. The figure below represents:
Bullnose brick diagram
a) Cownose brick
b) Paving brick
c) Curved sector brick
d) Bullnose brick
View Answer

Answer: d
Explanation: Bullnose brick is a brick moulded with rounded angle. It is used for a rounded quoin (connection formed when wall takes a turn).

12. What is the problem with using flyash bricks?
a) Efflorescence
b) Costly
c) Expand
d) Not sound proof
View Answer

Answer: c
Explanation: When they come in contact with moisture, chemical reaction occurs and they tend to expand.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter