Automotive Engine Auxiliary Systems Questions and Answers – Systems of Engine Lubrication

«
»

This set of Automotive Engine Auxiliary Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Systems of Engine Lubrication”.

1. For a two-stroke engine ______ system of engine lubrication is used.
a) pressure system
b) petroil system
c) splash system
d) dry-sump system
View Answer

Answer: a
Explanation: In a two-stroke engine petroil system is used in which the oil is added with the fuel into the tank. The fuel evaporates leaving behind the oil and lubricating the moving parts.
advertisement

2. The average range of oil mixed with petrol in a two-stroke engine ______
a) 2%to3%
b) 4%to6%
c) 3%to7%
d) 2%to8%
View Answer

Answer: a
Explanation: The ratio of lubricating oil to petrol is in the range of 2%to3%. Hence, the average range of oil mixed with petrol in a two-stroke engine is 2%to3%.

3. ______ is connected to the connecting rod in splash type of lubrication.
a) fork
b) scoop
c) bearing
d) none of the above
View Answer

Answer: b
Explanation: Scoop is attached to the connecting rod were in the scoop tales few of the oil from the oil sump and splashes into the camber. Scoop is an extended part the resembles like a spoon.
advertisement
advertisement

4. ______ is attached to the oil pump in the pressure system to guard it against the entry of grit.
a) oil pan
b) strainer
c) oil pump
d) pressure gauge
View Answer

Answer: b
Explanation: The strainer is connected just below the oil pump the oil is sucked in from the strainer. This guards the pump against the entry of grit. The strainer has mesh to filter the oil and grits.

5. ______ valve is provided to control the oil pressure of the lubricating oil.
a) pressure-relief
b) control
c) directional control
d) flow control
View Answer

Answer: a
Explanation: Pressure relief valve is provided to control the oil pressure of the lubricating oil. It protects during an overpressure event. The pressure relief valve is situated in the filter unit or the pump housing.
advertisement

6. The pressure range developed in the pressure system engine lubrication is ______ kpa.
a) 200-400
b) 0-100
c) 0-50
d) 30-60
View Answer

Answer: a
Explanation: In a pressure system, an oil pump takes oil from the wet will through a strainer and delivers it through a filter to the main oil gallery. Pressure range developed in the pressure system engine lubrication is 200-400kpa.

7. In race cars ______ type of lubrication system is used.
a) pressure system
b) splash system
c) petrol system
d) dry-sump system
View Answer

Answer: d
Explanation: The system used in race cars is the dry-sump system wherein two pumps are used which makes it more complex and costlier. The scavenge pump is installed in the crankcase portion. Whereas the pressure pump pumps the oil through the filter to cylinder bearings.
advertisement

8. The pressure range maintained in a dry-sump system is ______ kpa.
a) 290-390
b) 195-290
c) 200-400
d) 400-500
View Answer

Answer: d
Explanation: The pressure range maintained in the dry-sump system 400-500kpa. This pressure lubricates the engine components firmly. The pressure is generally measured in Kpa instead of the bar.

9. The oil cooler is present in ______ type of lubricating system.
a) pressure lubricating system
b) dry-sump system
c) splash system
d) petroil system
View Answer

Answer: a
Explanation: In heavy-duty engines during the oil circulation, the oil gains heat from various engine parts, which is given out to the sump walls due to which separate oil cooler is used to cool the oil so that lubrication efficiency is increased.
advertisement

10. ______ hole is made from big end to small end in the sank for lubrication.
a) rifle
b) punch
c) gudgeon pin
d) none of the above
View Answer

Answer: a
Explanation: A rifle hole is drilled from the small end to the big end of the connecting rod through which the lubricating oil flows. This oil present in the small end gains heat from the piston and reaches the big end of the connecting rod and mixes with the oil present in the oil sump.

11. In the dashboard, the warning light comes ON when the pressure of the lubricating oil falls below ______ value.
a) 0.3
b) 0.4
c) 0.2
d) 0.5
View Answer

Answer: a
Explanation: At the end of the main oil gallery, and oil-pressure switch is provided which operates the warning light on the dashboard. When the oil pressure becomes lower than the specified value 0.3 bar, the warning lights come on, to attract the driver’s attention.

12. The dry sump is not preferred in the small vehicle due to ______
a) complex
b) costlier
c) high-pressure oil lines
d) all of the above
View Answer

Answer: d
Explanation: The dry-sump is more reliable, but is more complex and costlier due to additional pump and high-pressure oil lines due to which it is not used for small vehicles.

13. The oil pressure used in lubricating the camshaft is ______ kpa.
a) 0-20
b) 20-40
c) 0-50
d) 50-100
View Answer

Answer: d
Explanation: The oil pressure is maintained at 400-500kpa for the main and big-end bearing while about 50-100kpa pressure is used for timing gears and camshaft bearing.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Auxiliary Systems.

To practice all areas of Automotive Engine Auxiliary Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter