Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Materials Selection – Properties of Flight Vehicle Materials

«
»

This set of Aerospace Materials and Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Materials Selection – Properties of Flight Vehicle Materials”.

1. Materials with ______________ are typically used in aircraft construction.
a) no strain
b) lower strength/weight ratio
c) average strength/weight ratio
d) higher strength/weight ratio
View Answer

Answer: d
Explanation: The strength/weight ratio is an indication of the material’s ability to sustain the load. Materials with high weight are not preferred. Material with high strength and low weight have good strength/weight ratio, hence they are used.
advertisement

2. Which of the following is not a property of aluminium that makes it ideal to use as an aircraft material?
a) Resistance to corrosion
b) Light in weight
c) High fuel consumption
d) High strength alloy
View Answer

Answer: c
Explanation: High fuel consumption is not an advantage. Moreover, aluminium has a low fuel consumption. It is light in weight compared to other metals like steel. It is also a high strength alloy. It is resistant to corrosion.

3. Using materials with good joining properties is an advantage.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Materials with a good joining property are an advantage. The joining property of a material is the ability to manufacture a structural joint by mechanical methods or welding, soldering, etc. It is useful in fabrication.

4. Which of the following methods would be helpful if a material that is not resistant to corrosion is used?
a) Painting a protective layer
b) Heating to 10°F
c) Increase the quantity of material
d) Disjoining
View Answer

Answer: a
Explanation: Materials that are not resistant to corrosion can be painted with a protective layer of another metal. A few examples of metals are chromium, nickel or zinc. Increasing the quantity of material or heating will not help.

5. Why is low thermal conductivity important for aircraft systems?
a) To increase the strength of the material
b) To protect from excessive heating
c) To keep aircraft warm for passengers
d) For oxygen
View Answer

Answer: b
Explanation: Thermal conductivity of a material is the rate at which it conducts heat. Low thermal conductivity is important because it prevents the systems from excessive heating hence preventing failure. It does not affect the oxygen levels or increase the strength.

advertisement

6. What is fatigue strength?
a) Strength/weight ratio
b) Elasticity
c) Resistance to cyclical stress
d) Strain energy
View Answer

Answer: c
Explanation: The highest point up to which the material can resist cycles of stress. Aircraft are affected by several stresses and loads. It is important to consider their resistance to these loads and stresses to avoid failure.

7. Landing gear wheels are made of rubber to absorb shock.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Landing gear wheels are made of thick rubber. This is to absorb the shock waves and vibration caused when landing an aircraft. It also prevents the loss of fluids. Rubber is a good nonmetallic component of aircraft.

8. What does a good working property of material mean?
a) To have high strength
b) To be able to bend or machine the material in the desired shape
c) To have a corrosive nature
d) To ability to join the material in the desired shape
View Answer

Answer: b
Explanation: The working property of a material is the ability to change its shape in the required form. The ability to join the material is called joining property. They are important in the fabrication of aircraft parts.

9. Which of the following is a mechanical property of materials?
a) Color
b) Appearance
c) Reliability
d) Elasticity
View Answer

Answer: d
Explanation: Elasticity is a mechanical property. It is the ability of a material to return to its original shape after the material undergoes deformation. Appearance and colour are physical properties of a material.
advertisement

10. An aircraft material should be resistant to ______________
a) join
b) work
c) shock loads
d) strength
View Answer

Answer: c
Explanation: An aircraft should be resistant to shock loads. Joining property and working property are important for the design and fabrication of components. Strength is an advantageous property for a material.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice all areas of Aerospace Materials and Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn