IC Engine Questions and Answers – Mechanism of Lubrication

«
»

This set of IC Engine Interview Questions and Answers for freshers focuses on “Mechanism of Lubrication”.

1. Lubrication is the admittance of oil between two surfaces having relative motion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

2. The objective of lubrication is to reduce friction between the parts having relative motion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

3. The objective of lubrication is to reduce the wear of the moving parts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. The objective of lubrication is to cool the surfaces by carrying away heat generated due to friction.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. The objective of lubrication is to absorb shocks between bearings and other parts and consequently reduce noise.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

6. The objective of lubrication is to reduce dirt and girt that might have crept between the rubbing parts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. A slippery bearing material is not desirable during starting and stopping, but once the oil film is established the bearing material is less important.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Actually, a slippery bearing material is desirable during starting and stopping, but once the oil film is established the bearing material is less important.
advertisement

8. ____________ is the speed of journal, more will be the oil pulled into the apex of the wedge of oil in the clearances space.
a) Lower
b) Higher
c) Constant
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

9. An increase in supporting pressure will ____________ the oil film thickness, and decreases the eccentricity.
a) increases
b) decreases
c) remains same
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

10. If the eccentricity is decreased, the supporting pressure must ____________
a) increase
b) decrease
c) remains same
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: If the eccentricity is decreased, the supporting pressure must decrease because the sides of the wedge are more nearly parallel.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.