Automotive Engine Auxiliary Systems Questions and Answers – Fuels – Refining of Crude Oil

«
»

This set of Automotive Engine Auxiliary Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fuels – Refining of Crude Oil”.

1. Crude oil is subjected to which distillation process?
a) Fractional distillation
b) Steam distillation
c) Simple distillation
d) Zone distillation
View Answer

Answer: a
Explanation: Crude oil distillation is done in the Fractional column. Crude oil is heated to about 400oC in a fractional distillation column. Above this temperature, different fuels like petrol, diesel, and kerosene are extracted.
advertisement

2. Crude is heated to about what temperature?
a) 100°C
b) 300°C
c) 400°C
d) 1000°C
View Answer

Answer: c
Explanation: Crude oil is heated to about 400°C in a fractional distillation column andthe fraction obtained in the fractionating column is in the range of about 70° to 120°C and is known as straight-run gasoline.

3. Straight run gasoline in the fractional column is obtained at what temperature?
a) 135°C to 170°C
b) 70° to 120°c
c) 8°C to 25°C
d) 130°C to 150°C
View Answer

Answer: b
Explanation: The fraction obtained in the fractionating column is in the range of about 70° to 120°c and is known as straight-run gasoline. The vaporized crude oil is again passed through the heater and vacuum to obtain heavy gas oils and lubricating oils.
advertisement
advertisement

4. What is obtained when the vaporized crude oil is again passed through the heater and vacuum?
a) Heavy gas oils
b) lubricating oils
c) Petrol
d) Both heavy gas oils and lubricating oils
View Answer

Answer: a
Explanation:. The vaporized crude oil is passed through the heater and vacuum to obtain heavy gas oils and lubricating oils. Heavy gas oils have higher pressure and temperature and burn completely.

5. Which of the mentioned below not a process of obtaining gasoline?
a) Cracking
b) Polymerization
c) Alkylation
d) Casting
View Answer

Answer: d
Explanation: Cracking, Polymerization, and alkylation are all the processes involved in the extraction of gasoline whereas casting is the process related to metal.
advertisement

6. What is the octane number of the gasoline obtained by thermal cracking?
a) 93
b) 75
c) 58
d) 60
View Answer

Answer: b
Explanation:The octane number of the gasoline obtained by thermal cracking is 75, 1-3MPa the pressure maintained during the process of thermal cracking and 500oC is the temperature maintained during the thermal cracking process.

7. What is the pressure maintained during the process of thermal cracking?
a) 10-13Mpa
b) 1-3MPa
c) 0.1-0.5MPa
d) 6-7MPa
View Answer

Answer: b
Explanation: The octane number of the gasoline obtained by thermal cracking is 75, 1-3MPa the pressure maintained during the process of thermal cracking and 500oC is the temperature maintained during the thermal cracking process.
advertisement

8. What is the temperature maintained during the thermal cracking process?
a) 500oC
b) 400oc
c) 300oC
d) 200oC
View Answer

Answer: a
Explanation: The octane number of the gasoline obtained by thermal cracking is 75, 1-3MPa the pressure maintained during the process of thermal cracking and 500oC is the temperature maintained during the thermal cracking process.

9. In which type of Cracking, aluminum silicates,or natural clay is used?
a) Thermal cracking
b) Catalytic cracking
c) Hydrogen cracking
d) Polymerized cracking
View Answer

Answer: b
Explanation: Catalytic cracking is the improved form of thermal cracking wherein catalyst is used to promote cracking and aluminum silicate or natural clay is the catalyst.
advertisement

10. Which process is used to improve the anti-knock qualities of gasoline?
a) Cracking
b) Alkylation
c) Reforming
d) Hydrogenation
View Answer

Answer: c
Explanation:The reforming process is used to improve the anti-knock qualities of gasoline.In the process of reforming, the straight-chain paraffin and naphthenes are converted to aromatic hydrocarbons.

11. In the process of reforming, the straight-chain paraffin and naphthenes are converted to what?
a) Branched hydrocarbons
b) Isometric hydrocarbons
c) Aromatic hydrocarbons
d) Alkene hydrocarbons
View Answer

Answer: c
Explanation: In the process of reforming, the straight-chain paraffin and naphthenes are converted to aromatic hydrocarbons.Straight chain hydrocarbons are stable when compared to branched hydrocarbons.

12. Which process is used to combine lighter hydrocarbons to higher hydrocarbons?
a) Alkylation
b) Hydrogenation
c) Polymerization
d) Reforming
View Answer

Answer: c
Explanation: Polymerization is the process used to combine lighter hydrocarbons to higher hydrocarbons and sulphuric acid or hydrochloric acid is used as a catalyst in alkylation.

13. Which catalyst is used in Alkylation?
a) Sulphuric acid
b) Hydrochloric acid
c) Sulphuric acid or hydrochloric acid
d) Di-chloric acid
View Answer

Answer: c
Explanation:Polymerization is the process used to combine lighter hydrocarbons to higher hydrocarbons and sulphuric acid or hydrochloric acid is used as a catalyst in alkylation. Catalysts doesn’t change the reaction but fasten the rate of reaction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Auxiliary Systems.

To practice all areas of Automotive Engine Auxiliary Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter