Thermodynamics Questions and Answers – Diesel Cycle and Dual Cycle

«
»

This set of Thermodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Diesel Cycle and Dual Cycle”.

1. In SI engines,
a) air-fuel mixture is compressed
b) compression ratio is limited
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The onset of engine knock or auto-ignition limits the compression ratio in SI engines.
advertisement

2. In CI engines,
a) during compression stroke, only air is compressed
b) compression ratios can be much higher
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: This is an advantage of CI engine over SI engine.

3. The correct sequence of processes in CI engine is
a) intake->fuel injection and combustion->compression->expansion->exhaust
b) intake->compression->fuel injection and combustion->expansion->exhaust
c) intake->compression->expansion->fuel injection and combustion->exhaust
d) intake->compression->exhaust->fuel injection and combustion->expansion
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct sequence of processes in CI engine is intake->compression->fuel injection and combustion->expansion->exhaust.
advertisement
advertisement

4. The processes in CI engine cycle is completed in ____ strokes of piston and ____ revolutions of crankshaft.
a) four, four
b) two, two
c) two, four
d) four, two
View Answer

Answer: d
Explanation: There are four strokes and number of revolutions of crankshaft required are two.

5. The Diesel cycle consists of
a) two reversible isotherms and two reversible isobars
b) one reversible isochore and two reversible adiabatics and one reversible isobar
c) one reversible isotherm and two reversible isochores and one reversible isobar
d) two reversible isobars and two reversible adiabatics
View Answer

Answer: b
Explanation: These four processes comprises Diesel cycle.
advertisement

6. Which of the following is the relation between compression ratio, expansion ratio and cut-off ratio?
a) rc=(rk)*(re)
b) re=(rk)*(rc)
c) rk=(re)*(rc)
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Here rk=compression ratio, re=expansion ratio and rc=cut-off ratio.

7. The efficiency of Diesel cycle is ____ the efficiency of Otto cycle.
a) less than
b) greater than
c) equal to
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: This comes from the formula for the efficiency of Diesel cycle.
advertisement

8. In Dual cycle,
a) all the heat is added at constant volume
b) all the heat is added at constant pressure
c) some heat is added at constant volume and remaining at constant pressure
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: This is the reason why Dual cycle is also called Mixed cycle.

9. The constant volume pressure ratio is given by the ratio of pressures of constant volume heat addition.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This ratio is used in Dual cycle.
advertisement

10. Detonation in SI engine is
a) noisy and destructive combustion phenomenon
b) limits the compression ratio
c) it depends on engine design and fuel
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: This is what detonation means and its causes.

11. The premature ignition of fuel is called ____
a) engine knock
b) auto-ignition
c) detonation
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Engine knock or detonation is the audible noise produces by auto-ignition.

12. The auto-ignition
a) reduces performance of engine
b) can cause damage to engine
c) sets upper limit to compression ratios used in SI engines
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Thus auto-ignition should always be avoided.

13. Many a times, tetraethyl ether is added to gasoline.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is done to raise the octane rating of fuel.

14. For a given compression raise, the highest efficiency can be obtained by using
a) triatomic gases
b) diatomic gases
c) monoatomic gases
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Monoatomic gases like helium and argon has highest value of ɣ.

15. ɣ ____ with temperature.
a) increases
b) decreases
c) remains constant
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: This is a property of ɣ .

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermodynamics.
To practice all areas of Thermodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter