Power Plant Questions and Answers – Diesel Engine Types and their Applications – I

«
»

This set of Power Plant Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Diesel Engine Types and their Applications – I”.

1. Nuclear Reactors are used
a) to produce heat for thermoelectric power
b) to propel ships, submarines, aircrafts
c) to produce fissionable material
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Nuclear reactors have wide range of usage which include producing heat for thermoelectric power, ship propulsion, production of fissionable materials, etc.
advertisement

2. Where reactor operation is designed with fast neutrons such as in reactors using highly enriched fuel, the moderator used is
a) Carbon dioxide
b) Heavy Water
c) Graphite
d) No moderator is needed
View Answer

Answer: d
Explanation: Where reactor operation is designed with fast neutrons such as in reactors using highly enriched fuel, no moderator is required.

3. The expansion of fuel in a four stroke cycle diesel engine
a) starts at 15° after top dead centre and ends at 30° before bottom dead centre
b) starts at top dead centre and ends at 30° after top dead centre
c) may start and end anywhere
d) starts at 15° before top dead centre and ends at 30° after top dead centre
View Answer

Answer: a
Explanation: The expansion of fuel in a four stroke cycle diesel engine starts at 15° after top dead centre and ends at 30° before bottom dead centre.

4. A moderator, in nuclear power plants, is a medium introduced into the fuel mass in order to
a) slow down the speed of fast moving neutrons
b) control the reaction
c) reduce the temperature
d) extract heat from nuclear reaction
View Answer

Answer: a
Explanation: A moderator, in nuclear power plants, is a medium introduced into the fuel mass in order to slow down the speed of fast moving neutrons.

5. The thermal efficiency of diesel engines is about
a) 30%
b) 15%
c) 50%
d) 70%
View Answer

Answer: d
Explanation: The thermal efficiency of diesel engines is about 70%.
advertisement

6. In a four stroke cycle petrol engine, the charge is ignited at
a) 30° after bottom dead centre
b) 30° before bottom dead centre
c) 30° after top dead centre
d) 30° before top dead centre
View Answer

Answer: d
Explanation: In a four stroke cycle petrol engine, the charge is ignited at 30° before top dead centre.

7. The exhaust valve in a four stroke cycle petrol engine
a) opens at 50° after bottom dead centre and closes at 15° before top dead centre
b) opens at 50° before bottom dead centre and closes at 15° after top dead centre
c) opens at bottom dead centre and closes at top dead centre
d) may open and close anywhere
View Answer

Answer: b
Explanation: The exhaust valve in a four stroke cycle petrol engine opens at 50° before bottom dead centre and closes at 15° after top dead centre.

8. The brake power of a diesel engine, keeping other parameters constant, can be increased by
a) increasing the pressure of intake air
b) decreasing the density of intake air
c) decreasing the pressure of intake air
d) increasing the temperature of intake air
View Answer

Answer: a
Explanation: The brake power of a diesel engine, keeping other parameters constant, can be increased by increasing the pressure of intake air.

9. In a four stroke cycle, the minimum temperature inside the engine cylinder occurs at the
a) end of suction stroke
b) beginning of exhaust stroke
c) beginning of suction stroke
d) end of exhaust stroke
View Answer

Answer: c
Explanation: In a four stroke cycle, the minimum temperature inside the engine cylinder occurs at the beginning of exhaust stroke.

10. The effective inhibitor of pre-ignition is
a) alcohol
b) lead
c) water
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Water is the most effective inhibitor of pre-ignition.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Power Plant Engineering.

To practice all areas of Power Plant Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn