Basic Civil Engineering Questions and Answers – Roof Coverings

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Roof Coverings”.

1. Thin pieces of split or sawn wood are called:
a) Thatch
b) Ribbon
c) Shingles
d) Ply
View Answer

Answer: c
Explanation: Shingles are commonly used in hilly areas and for building low cost houses. They are nailed to supporting structure to make roof covering.
advertisement

2. EPDM Rubber is generally used for:
a) 3-in-12 pitch
b) 4-in-12 slope
c) 2-in-12 slope
d) Flat roofs
View Answer

Answer: d
Explanation: EPDM Rubber is ethylene propylene diene monomer. It is used to create a single-ply rubberized roof for a flat or a very low slope roof. It is UV resistant.

3. How many types of composition shingles are there?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: The two types of composition shingles are organic and fibreglass. It is used to cover pitched or sloping roofs.
advertisement
advertisement

4. Synthetic slate is made from:
a) Isoprene
b) Fibre cement
c) Plastic fibres
d) Resin
View Answer

Answer: b
Explanation: The fibres in fibre cement are usually wood or cellulose. These cannot be used in freeze-thaw climates, as the fibres may absorb water.

5. Mission or barrel roof tiles are:
a) Flat
b) Semi-cylindrical
c) Curved
d) Semi-circular
View Answer

Answer: b
Explanation: The barrel tiles are semi-cylindrical in shape. They are laid in alternating columns of convex and concave tiles. They can be produced from clay, metal, concrete or plastic.
advertisement

6. ________ coating is applied on a metal roof to improve heat – reflective properties.
a) Paint
b) Oil
c) Ceramic
d) Zinc
View Answer

Answer: c
Explanation: Paint and Zinc is applied to give a good appearance and to prevent corrosion. Oils are used to enhance appearance by bringing out the colour and lustre. It also excludes moisture from copper roofs.

7. The simplest form of wood shingle is:
a) Split
b) Straight
c) Rectangular
d) Tapered
View Answer

Answer: c
Explanation: There can be different shapes of wood shingles and shakes. They can be tapered, straight, split or sawn and any two of the above can be combined, except straight-tapered. Rectangular shingles of 14cm length is the simplest form.
advertisement

8. Liquid roofing is the process of:
a) Water proofing roofs
b) Painting roofs
c) Using glass for roofing
d) Curving R.C.C. roofs
View Answer

Answer: a
Explanation: It refers to the application of a special liquid coating to any type of roofs. The coating then cures and forms a rubber like water proof membrane. It is cost effective, safe, easy to apply and highly reliable.

9. The CGI sheets produced today, have the pitch of:
a) 1 inch
b) 3 inches
c) 5 inches
d) 7 inches
View Answer

Answer: b
Explanation: Pitch is the distance between two crests in a corrugated sheet. In corrugated galvanized Iron (CGI) sheets, pitch can range from 1-5 inches. Commonly produced one these days is 3 inch one.
advertisement

10. Straw thatch roof may last for 50-60 years.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Straw thatch and reed thatch are both used after dipping them in fire resistant solutions. Straw thatch is more likely to catch fire, absorb more moisture than reed thatch. Straw thatch can last for 20-25 years while reed thatch can last for 50-60 years.

11. Which of the below ratio is used for R.C.C. roofing?
a) 1:1:2
b) 1.5:1:3
c) 1:2:4
d) 1:1.5:3
View Answer

Answer: d
Explanation: The R.C.C. is used for flat roofs. The most commonly used ratio is 1:1.5:3.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter