Automobile Engineering Questions and Answers – 2 Stroke Engines

«
»

This set of Automobile Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “2 Stroke Engines”.

1. How can a two-stroke engine identify by?
a) Piston size
b) Absence of valves
c) Cooling system
d) Lubrication system
View Answer

Answer: b
Explanation: The two-stroke engine is identified by the absence of valves. Almost all two-stroke engines do not have valves. This makes the two-stroke engine easy to produce and maintain.
advertisement

2. Which of the following is not an advantage of a two-stroke engine?
a) Not valves
b) Lighter flywheel
c) More uniform torque
d) No lubrication system
View Answer

Answer: d
Explanation: The two-stroke engines do not have valves. Due to which it makes them easy to manufacture. Also, the two-stroke engine has a lighter flywheel. That is the reason the two-stroke engine produces the more uniform torque.

3. Which of the following is the most perfect method of scavenging?
a) Reverse flow scavenging
b) Loop scavenging
c) Uniform scavenging
d) Cross scavenging
View Answer

Answer: c
Explanation: Uniform scavenging is the most perfect method of scavenging. In uniform scavenging, both fresh charge and burnt gases move in the same direction.

4. Which method of scavenging is used in two-wheelers without deflector type piston?
a) Cross scavenging
b) Reverse flow scavenging
c) Uniform scavenging
d) Loop scavenging
View Answer

Answer: a
Explanation: Cross scavenging is used in two-wheelers without deflector type piston. In this, the fresh charge is directed upward, and then down to force out the exhaust gases through the oppositely positioned exhaust port.

5. How much power will two-stroke engine of the same size as the four-stroke engine develop at the same speed?
a) Four times the power
b) Twice the power
c) Half the power
d) Same power
View Answer

Answer: b
Explanation: The two-stroke engine produces twice the power produced by the four-stroke engine. The power stroke happens in every one revolution in a two-stroke engine.
advertisement

6. What is the delivery ratio of the crankcase scavenged engine?
a) Greater than 1
b) Less than 1
c) Equal to 1
d) Greater than 2
View Answer

Answer: c
Explanation: The delivery ratio is the ratio of the air delivered to the reference volume or ratio of the mass of fresh air delivered to the reference mass. Rdel = Vdel / V ref or Rdel = Mdel/Mref. The delivery ratio usually varies between 1.2 and 1.5 except for crankcase scavenged engines it is less than 1.

7. What is the excess air factor in the case of a two-stroke engine if the delivery ratio is 1.7?
a) 1.0
b) 0.8
c) 0.7
d) 0.9
View Answer

Answer: c
Explanation: Delivery ratio = Rdel = 1.7, excess sir factor = λ. The relation between the Rdel and λ is λ = Rdel – 1 = 1.7 – 1 = 0.7. The delivery ratio is the ratio of the air delivered to the reference volume or ratio of the mass of fresh air delivered to the reference mass. Rdel = Vdel / Vref or Rdel = Mdel / Mref.

8. What is the scavenging efficiency for the perfect mixing if the delivery ratio is 1.5?
a) 80.73%
b) 81.73%
c) 82.73%
d) 84.73%
View Answer

Answer: b
Explanation: Delivery ratio = R = 1.7 and scavenging efficiency = ηsc. The relation between the R and ηsc is ηsc = 1 – e-R = 1 – e-1.7 = 1 – 0.1826 = 0.8173 = 81.73%. In perfect mixing, the incoming fresh charge mixes completely and instantaneously with the cylinder contents. A portion which is mixed gets passed out at a rate equal to that of charge entering the cylinder.

9. For two-stroke SI engine, the scavenging efficiency is 0.5, cylinder volume of 1200 cc and the scavenging density is 1.3 kg/m3. What is the mass flow rate of air per cycle?
a) 0.00072 kg/cycle
b) 0.00076 kg/cycle
c) 0.00074 kg/cycle
d) 0.00084 kg/cycle
View Answer

Answer: a
Explanation: Scavenging density = ρsc = 1.3 kg/m3, total cylinder volume = Vtot = 1200cc, mass flow rate of air = ṁ a and the scavenging efficiency = ηsc = 0.5, ηsc = ṁa / (Vtot * ρsc) = ṁ a = Vtot * ρsc * ηsc = 0.0012 * 1.3 * 0.5 = 0.00072 kg/cycle.
advertisement

10. The two-stroke engine is easy to manufacture.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Since the two-stroke engine has no valves and valve actuating mechanism, it is simple in making. This makes it easy to manufacture. Also, the flywheel in the two-stroke engine is lighter.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automobile Engineering.

To practice all areas of Automobile Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn