Automotive Engine Auxiliary Systems Questions and Answers – Petrol Engine Fuel Supply System – Turbocharger

«
»

This set of Automotive Engine Auxiliary Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “ Petrol Engine Fuel Supply System – Turbocharger”.

1. Turbocharger is driven by which mechanism?
a) Intake gas
b) V-belt
c) Chain
d) Exhaust gas
View Answer

Answer: d
Explanation: Both the supercharger and the turbocharger perform the same function, the supercharger is driven directly by the engine, whereas a turbocharger is driven by exhaust gas.
advertisement

2. The exhaust gas drives which part of the turbocharger?
a) Intercooler
b) Turbine
c) Manifolds
d) Coupling
View Answer

Answer: b
Explanation: Supercharger is mechanically driven by the engine, often through a belt connected to the crankshaft, whereas a turbocharger is powered by a turbine.

3. What is the disadvantage of turbocharger?
a) Turbo temperature
b) Hot air
c) Turbo drop
d) Throttle lag
View Answer

Answer: d
Explanation: Throttle lag is the disadvantage of turbocharger. This occurs because turbocharger rely on the buildup of exhaust gas pressure to drive the turbine.
advertisement
advertisement

4. Which technology is the combination of turbocharging and supercharging an engine?
a) Twin-charging
b) Bi-lateral charging
c) Tripping
d) Maxcharging
View Answer

Answer: a
Explanation: Compared with a mechanically driven supercharger, turbochargers tend to be more efficient, but less responsive. Twin-charger refers to an engine with both a supercharger and a turbocharger.

5. Which loss is increased when a turbocharger place exhaust back pressure on engines?
a) Fuel loss
b) Traction loss
c) Lubrication loss
d) Pumping loss
View Answer

Answer: d
Explanation: A turbocharger does not place a direct mechanical load on the engine, although turbochargers place exhaust back pressure on engines, increasing pumping losses.
advertisement

6. In a naturally aspirated engine, the air is drawn into the engine by which mechanism?
a) Supercharging
b) Turbocharging
c) Upward stroke of the piston
d) Downward stroke of the piston
View Answer

Answer: d
Explanation: In naturally aspirated engines, intake gases are drawn into the engine by atmospheric pressure filling the volumetric void caused by the downward stroke of the piston.

7. What is the main objective of a turbocharger?
a) Volumetric efficiency
b) Thermal efficiency
c) Load
d) Fuel efficiency
View Answer

Answer: a
Explanation: The objective of a turbocharger is to improve an engine’s volumetric efficiency by increasing the density of the intake gas allowing more power per engine cycle.
advertisement

8. The turbocharger’s compressor draws in ambient air and compresses it before it enters into which part?
a) Intake manifold
b) Exhaust manifold
c) Air filter
d) Intake resonator
View Answer

Answer: a
Explanation: The turbocharger’s compressor draws in ambient air and compresses it before it enters into the intake manifold at an increased pressure to the cylinder.

9. What are the systems that use a turbocharger to maintain an engine’s sea-level power output is known as?
a) CRDI engine
b) Multi-air engine
c) TDCI engine
d) Turbo-normalized engine
View Answer

Answer: d
Explanation: Systems that use a turbocharger to maintain an engine’s sea-level power out are called turbo-normalized systems. Generally, it maintain a manifold pressure of 100KPa.
advertisement

10. Smaller turbochargers have less turbo lag than a larger one?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Smaller turbochargers have less turbo lag than larger ones, so often two small turbochargers are used instead of one large one. Hence, the statement is true.

11. Which type of turbochargers use moveable vanes to adjust air-flow?
a) Variable compressor
b) Variable- geometry
c) Variable-nozzle
d) Variable-nozzle or Variable-geometry
View Answer

Answer: d
Explanation: Variable-geometry or variable-nozzle turbochargers use moveable vanes to adjust the air-flow to the turbine, imitating a turbocharger of the optimal size throughout the power curve.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Auxiliary Systems.

To practice all areas of Automotive Engine Auxiliary Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter