Automotive Engine Auxiliary Systems Questions and Answers – Petrol Engine Fuel Supply System – Supercharging

«
»

This set of Automotive Engine Auxiliary Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Petrol Engine Fuel Supply System – Supercharging”.

1. What is the another name of supercharger?
a) Pump
b) Diffuser
c) Cooler
d) Compressor
View Answer

Answer: d
Explanation: A Supercharger is an air compressor that increases the pressure of air supplied to an internal combustion engine. This gives each intake cycle of the engine more oxygen.
advertisement

2. Which of the mentioned below is not a driving mechanism of a supercharger?
a) Exhaust gas
b) Belt
c) Gear
d) Chain
View Answer

Answer: a
Explanation:Power for the supercharger can be provided mechanically using a belt, gear, shaft, or chain connected to the engine’s crankshaft.

3. For a super charger, the drive is obtained by which part of the engine?
a) Cam
b) Connecting rod
c) Exhaust manifold
d) Crankshaft
View Answer

Answer: d
Explanation: Power for the supercharger can be provided mechanically using a belt, gear, shaft, or chain connected to the engine’s crankshaft. Whereas, turbocharger is driven by exhaust gas.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which are the types of supercharger based on method of gas transfer?
a) Positive displacement and dynamic compressors
b) Positive displacement and negative displacement
c) Dynamic compressors and Static compressors
d) Negative displacement and Static compressors
View Answer

Answer: a
Explanation: There are two main types of superchargers defined according to the method of gas transfer, they are positive displacement and dynamic compressors.

5. Which supercharger delivers an almost constant level pressure increase at all engine RPM?
a) Dynamic compressor
b) Negative displacement
c) Static compressor
d) Positive displacement
View Answer

Answer: d
Explanation: Positive displacement supercharger deliver an almost constant level pressure increase at all engine RPM and Dynamic compressor does not deliver pressure at low speeds; above the threshold, speed pressure increases exponentially.
Take Automotive Engine Design Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Which supercharger doesn’t deliver pressure at low speeds?
a) Dynamic compressor
b) Negative displacement
c) Static compressor
d) Positive displacement
View Answer

Answer: a
Explanation: Positive displacement supercharger deliver an almost constant level pressure increase at all engine RPM; above the threshold, speed pressure increases exponentially in a compressor.

7. On what basis positive displacement superchargers are usually rated?
a) Capacity per revolution
b) Parts per million
c) Displacement of engine
d) Size of exhaust manifold
View Answer

Answer: a
Explanation: Positive displacement superchargers are usually rated by their capacity per revolution. In this case of the roots blower, the GMC rating pattern is typical.
advertisement

8. Which of the mentioned below is the disadvantage of supercharger?
a) More volume of air
b) Increase in temperature
c) Higher density
d) Cold air
View Answer

Answer: b
Explanation: One disadvantage of supercharging is that compressing the air increases its temperature. Extreme temperature will cause detonation of the fuel-air mixture.

9. Internal compression devices usually use varying compression ratio.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Internal compression devices usually use a fixed internal compression ratio. When the boosted pressure is equal to the compression pressure of the supercharger, the backflow is zero.
advertisement

10. When the boosted pressure is equal to the compression pressure of the supercharger, what is the value of the backflow?
a) 10
b) 4
c) 2
d) 0
View Answer

Answer: d
Explanation: When the boosted pressure is equal to the compression pressure of the supercharger, the backflow is zero. Since the backflow is zero, further the air is forcefully injected and higher power is obtained.

11. Which are the types of dynamic compressors?
a) Centrifugal and centripetal
b) Single-stage and multi-stage axial flow
c) Centripetal and single-stage axial flow
d) Centrifugal and multi-stage axial flow
View Answer

Answer: d
Explanation: Dynamic compressors rely on accelerating the air to high speed. Major types of dynamic compressors are centrifugal and multi-stage axial flow.

12. What happens to the engine if there is an increase in the temperature of the air+fuel mixture?
a) Lower vibration
b) Higher torque
c) High efficiency
d) Detonation
View Answer

Answer: d
Explanation: One of the disadvantages of supercharging is that compressing the air increases its temperature. Extreme temperature will cause detonation of the fuel-air mixture.

13. In two-stroke engines, what is required to purge exhaust gasses?
a) Lighter piston
b) Lubrication
c) Oil
d) Scavenging
View Answer

Answer: d
Explanation: In two-stroke engines, scavenging is required to purge exhaust gasses, as well as charge the cylinders for the next power stroke. In small engines, this requirement is commonly met by using the crankcase as a blower.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Auxiliary Systems.

To practice all areas of Automotive Engine Auxiliary Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.