Automotive Engine Components Design Questions and Answers – IC Engine – Connecting Rod

«
»

This set of Automotive Engine Components Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “IC Engine – Connecting Rod”.

1. The piston is connected to which end of the connecting rod?
a) Shank
b) Big end
c) Edge of shank
d) Small end
View Answer

Answer: d
Explanation: Piston is connected to the small end of the connecting rod whereas the big end is connected to the crankshaft, and shank holds both the ends.
advertisement

2. The crankshaft is connected to which end of the connecting rod?
a) Edge of shank
b) Small end
c) Big end
d) Shank
View Answer

Answer: c
Explanation: The big end of the connecting rod is connected to the crankshaft whereas the piston is connected to the small end of the connecting rod, and shank holds both the ends.

3. The part that connects the small end and the big end of the connecting rod is known as ______
a) big end
b) cap
c) shank
d) small end
View Answer

Answer: c
Explanation: The big end of the connecting rod is connected to the crankshaft whereas the piston is connected to the small end of the connecting rod, and the part that connects small end and the big end of the connecting rod is the shank.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What is the basic function of the connecting rod?
a) To transmit force from piston to crankshaft
b) To transmit rotary motion from the piston to the crankshaft
c) To transmit oscillation from piston to crankshaft
d) To transmit force from piston to piston pin
View Answer

Answer: a
Explanation: The major basic function of the connecting rod is to transmit the push and pull forces from the piston to the crankshaft. The force is created by the combustion in the Cylinder.

5. The rod that transmits reciprocating motion to rotary motion is known as?
a) Camshaft
b) Connecting rod
c) Crankshaft
d) Piston
View Answer

Answer: b
Explanation: The major basic function of the connecting rod is to convert reciprocating motion from the piston to the rotary motion of the crankshaft.
advertisement

6. For what purpose rifle hole is drilled in connecting rod?
a) Cooling
b) Combustion
c) Lubrication
d) Diffusion
View Answer

Answer: c
Explanation: Rifle hole is the long drilled in the connecting rod that connects the bearings of small end and big end, its major usage is for lubrication.

7. The connecting rod is manufactured using which process?
a) Drop forging
b) Slip casting
c) Welding
d) Die casting
View Answer

Answer: a
Explanation: The Connecting rod is manufactured by dropping a die on a red-hot metal. Due to this manufacturing technique, it can withstand high gas pressure.
advertisement

8. Which force is experienced by connecting rod?
a) Stress
b) Torsion
c) Moment
d) Inertia force
View Answer

Answer: d
Explanation: The connecting rod is subjected to the force of gas pressure and the inertia force of the reciprocating part. Hence, the Inertia force is the right answer.

9. Which material is used in connecting rod?
a) Steel
b) Tin
c) Medium carbon steel
d) Tungsten
View Answer

Answer: c
Explanation: The materials used for the connecting rod are either medium carbon steels or alloy steels. This steel has both carbon and manganese, they are quenched and tempered.
advertisement

10. How many percent of carbon is present in medium carbon steel?
a) 5% to 10%
b) 0.35% to 0.45%
c) 0.73% to 0.85%
d) 20% to 30%
View Answer

Answer: b
Explanation: The medium carbon steels contain 0.35% to 0.45% of carbon content, the alloy steels include nickel-chromium or chromium-molybdenum steels.

11. Which are the two types of lubrication system?
a) Lift and splash feed
b) Splash and pressure feed
c) Splash and pour feed
d) Pour and pressure feed
View Answer

Answer: b
Explanation: There are two types of lubrication of bearings at the two ends- splash lubrication system and pressure feed lubrication system.This helps in smooth function and Noiseless.

12. Cap is attached to which end of the connecting rod?
a) Small end
b) Shank
c) Wrist pin
d) Big end
View Answer

Answer: d
Explanation: Cap is attached to the big end of the bearing holding the crankshaft. Cap is bolted to the big end along with bearings. Cap experiences force during the downward stroke of the piston.

13. In which type of lubrication system, the spout is present?
a) Pour lubrication
b) Pressure lubrication
c) Splash lubrication
d) Lift lubrication
View Answer

Answer: c
Explanation: In the splash lubrication system, the spout dips into the sump of lubricating oil during the downward motion of the connecting rod and splashes the oil as the connecting rod move upward.

14. The spout dips into oil sump during which motion?
a) Right-ward motion
b) Upward motion
c) Downward motion
d) Left-word motion
View Answer

Answer: c
Explanation: The spout dips into the sump of lubricating oil during the downward motion of the connecting rod and splashes the oil as the connecting rod move upward.

15. The spout is attached to which end of the connecting rod?
a) Big end
b) Small end
c) Shank
d) Wrist pin
View Answer

Answer: a
Explanation: Spout is an extended metal piece appearing as a spoon-like structure. This is connected to the big end of the connecting rod. Spout lifts the oil from oil sump and splash around the cylinder.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Components Design.

To practice all areas of Automotive Engine Components Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.