Automotive Engine Components Design Questions and Answers – IC Engine – Big and Small End Bearings

«
»

This set of Automotive Engine Components Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “ IC Engine – Big and Small End Bearings”.

1. Which material is used in piston pin bearing?
a) Nickel-chromium
b) Silver
c) Iron
d) Phosphor bronze
View Answer

Answer: d
Explanation: The piston pin bearing is usually a phosphor bronze of 3 mm thickness and it is an alloy of copper; it has good strength and corrosion resistance.
advertisement

2. Using which process piston pin bearing is manufactured?
a) Forming
b) Forging
c) Casting
d) Machining
View Answer

Answer: c
Explanation: It is a solid one-piece bush, made by casting and then finished by grinding and reaming operations. Grinding is done to reduce the friction and gives a shiny surface. Hence, casting is the right answer.

3. What is the l/d ratio for the crank pin?
a) 1 to 2.5
b) 1.5 to 1.9
c) 1.25 to 1.5
d) 1.67 to 1.9
View Answer

Answer: c
Explanation: The allowable bearing pressure for the crankpin bush is usually taken from 5 to 10MPa, for this value the l/d ratio of crankpin is from 1.25 to 1.5.
advertisement
advertisement

4. In the formula Pc=dplp(pb)p what is dp?
a) Inner Diameter of the bush
b) Outer Diameter of the bush
c) Inner Diameter of the bore
d) Outer Diameter of the bore
View Answer

Answer: a
Explanation: In the formula, Pc is the force acting on the piston pin, dpis the diameter of the piston pin, lp is the length of piston pin, (pb)p is the allowable bearing pressure.

5. Calculate the diameter of the piston pin when Pc=42951.46, lp=1.8dp, and (pb)p=14?
a) 35.88mm
b) 41.28mm
c) 45.89mm
d) 39.33mm
View Answer

Answer: b
Explanation: By the formula Pc=dplp(pb)p
42951.46=dp×1.8dp×14
dp=41.28mm
advertisement

6. In the formula Pc=dclc(pb)c, what is the unit of lc?
a) m
b) km
c) mm
d) N-mm
View Answer

Answer: c
Explanation: In the formula, dc is the diameter of the piston pin, (pb)c is the allowable bearing pressure, lc is the length of piston pin, and is taken in mm.

7. Calculate the diameter of crankpin when Pc=42951.46, lc=1.1dp and (pb)c=8.5?
a) 67.78mm
b) 77.65mm
c) 57.23mm
d) 47.54mm
View Answer

Answer: a
Explanation: By the formulaPc=dclc(pb)c
42951.46=dc×1.1dp×8.5
dc=67.78mm
advertisement

8. In low-speed engines, L/r ratio varies from?
a) 2
b) 5 to 7
c) 3
d) 4 to 5
View Answer

Answer: d
Explanation: In low-speed engines, connecting rods havea circular cross-section, this section can withstand the force when L/r ratio is 4 to 5.

9. Most connecting rods in high-speed engines have which cross-section?
a) T-section
b) Square
c) I-section
d) C- section
View Answer

Answer: c
Explanation: I-sections are efficient in terms of material usage, it can bear high loads and can reduce the deflections. High-speed engines are with V-configuration and more than 4 cylinders. Hence, I-section is used.
advertisement

10. Low-speed engines have which cross-section?
a) Rectangular-section
b) Circular-section
c) Square-section
d) Triangular-section
View Answer

Answer: b
Explanation: Low-speed engines have L/r of 4 to 5, to bear this load circular section is very good. Low-speed engines are with 4 or less than 4 cylinder engines. Hence, low-speed engines have a circular section.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Components Design.

To practice all areas of Automotive Engine Components Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter