Instrumentation Transducers Questions and Answers – Temperature Measurement

«
»

This set of Instrumentation Transducers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Temperature Measurement”.

1. Output of a bimetallic element will be __________________
a) Strain
b) Pressure
c) Displacement
d) Voltage
View Answer

Answer: c
Explanation: Bimetallic element is used for measuring temperature, it produces proportional output displacement for input temperature.
advertisement

2. Which of the following can be used for measuring temperature?
a) Metallic diaphragm
b) Fluid expansion system
c) Capsule
d) Bourdon tube
View Answer

Answer: b
Explanation: Fluid expansion system is a method for measuring temperature, in which expansion of liquid is measured with temperature.

3. IPTS stands for ________________
a) International Practical Temperature Scale
b) Indian Primary Temperature Scale
c) International Primary Temperature Scale
d) International Practical Temperature Standard
View Answer

Answer: a
Explanation: IPTS is the short form of name International Standard Temperature Scale.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. In liquid in steel bulb thermometer, which liquid can be used for measuring temperature up to 60000C?
a) Mercury
b) Ether
c) Water
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Mercury as a liquid provides temperature range of -4000C to 65000C.

5. Which of the following is used as indication instrument in a liquid expansion system?
a) Bellows
b) Bourdon tube
c) Ammeter
d) Thermometer
View Answer

Answer: b
Explanation: Bourdon tube converts pressure into displacement and in liquid expansion systems output expansion pressure is applied to bourdon tube for indication.
Take Instrumentation Transducers Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Which of the following is true for bimetallic type thermometer?
a) Two metals have same temperature coefficients
b) Two metals have different temperature coefficient
c) One metal is cooled always
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In a bimetallic type thermometer, two metals are used which are different in temperature coefficients.

7. When bimetallic thermometer heated, curling occurs to the side of metal with least temperature coefficients.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A bimetallic type thermometer, when heated curls to the side of metal with least temperature coefficient. Number of curls will be proportional to temperature applied.
advertisement

8. Analogous quantities of heat flow and temperature in electrical are _____________ and _______________
a) Potential and current
b) Current and potential
c) Power and potential
d) Current and power
View Answer

Answer: b
Explanation: Heat flow in the thermal system is analogous to current flow in electrical, and temperature between two points is analogous to potential between two points in electrical.

9. Ratio of net amount of heat received and stored in the body for certain time interval is known as _________________
a) Temperature
b) Thermal coefficient
c) Thermal storage capacity
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Thermal storage capacity denoted by C is the ratio of the Net amount of heat received and stored in the body.
advertisement

10. Heat transfer coefficient of a material with length l is _________
a) K/l
b) l/K
c) 1/K
d) Kl
View Answer

Answer: a
Explanation: Heat transfer coefficient of a material is the ratio of K and l, where K is the thermal conductivity of material and l is the length of the heat transfer path.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Instrumentation Transducers.

To practice all areas of Instrumentation Transducers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.