Mechatronics Questions and Answers – Design – Engine Management System

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Design – Engine Management System”.

1. What is the full form of EMS?
a) Electronic management system
b) Engine management system
c) Engine management source
d) Electrical management system
View Answer

Answer: b
Explanation: The full form of EMS is the Engine management system. The engine management system consists of various electronics and electrical parts. Some of those parts are sensors, relays, actuators and engine control unit. All these parts work together to provide an EMS with vital data parameters that are essential to govern the various engine functions effectively.
advertisement

2. What does ECU stand for?
a) Engine control unit
b) Electronic control unit
c) Engine communication unit
d) Electronic circuitry unit
View Answer

Answer: a
Explanation: ECU stands for Engine unit control. It acts as a brain of the engine management system. The function of ECU is collecting, processing, analysing and executing the data received from various subsystems. The other options mentioned above, are not the correct full form of ECU.

3. The fuel supply of the engine in the engine management system is controlled by ____
a) ECU
b) Fuel injection system
c) Mechanical means
d) Pneumatic means
View Answer

Answer: b
Explanation: The fuel injection system has a major role to control the engine’s fuel supply. The function of ECU is collecting, processing, analysing and executing the data received from various subsystems. The Mechanical means and Pneumatic means mentioned in the options are used to control the ignition timing and speed.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The engine management system consists of various electronics and electrical parts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The engine management system consists of various electronics and electrical parts. Some of those parts are sensors, relays, actuators and engine control unit.

5. The function of the engine control unit is ____
a) to collect, process, analyse and execute the data
b) to control injection timing
c) to control idle speed
d) to update program
View Answer

Answer: a
Explanation: The function of the engine control unit is to collect, process, analyse and execute the data. It acts as a brain of the engine management system. Mechanical means and Pneumatic means are used to control ignition timing and speed. PCB consist of software and microcontroller. We can update the programs by replacing the chips.
advertisement

6. What does a PCB in an engine management system consists of?
a) Wheel
b) Microcontroller
c) Valves
d) Pumps
View Answer

Answer: b
Explanation: PCB consists of software and a microcontroller. We can update the program by replacing the chips. Wheel, Valve and pumps are hardware parts and these are not the parts of an engine management system.

7. An Engine control system consists of a computer.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Engine control system consists of a computer which uses a microchip to process the inputs from various engine sensors in real time. ECU consist of hardware and software PCB. PCB consist of software and a microcontroller. We can update the program by replacing the chips.
advertisement

8. The data inputs are sent to the ECU by the means of ____
a) electrical signals
b) valves
c) channels
d) shafts
View Answer

Answer: a
Explanation: All the engine sensors send data inputs by the means of electrical signals to engine control unit which in turn controls various actuators, ignition timings, variable valve timing etc. Valves, Channels and shafts are not used to transfer energy in engine management systems.

9. Which kind of effect is seen in thermocouples?
a) Ferranti effect
b) Corona effect
c) See beck effect
d) Heating effect
View Answer

Answer: c
Explanation: A kind of effect seen in thermocouples is see beck effect. In the other options, ferranti and corona effects are the effects caused in power electronics and the heating effect is caused due to electric current and these are therefore not a perfect choice.
advertisement

10. Which of the following is not a part of the engine control unit?
a) Engine temperature sensor
b) Electronic counting system
c) Ignition circuits
d) Cam position sensors
View Answer

Answer: b
Explanation: Among the following options, engine temperature sensor, ignition circuits, cam position sensors are the parts of the engine control unit. The electric counting system is not a part of the engine control unit and used in coin counters.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.