Automotive Engine Auxiliary Systems Questions and Answers – Engine Performance

«
»

This set of Automotive Engine Auxiliary Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Engine Performance”.

1. Which of the mentioned below is not an example of engine operating behavior?
a) Fuel consumption
b) Noise
c) Mechanical loading
d) Passenger loading
View Answer

Answer: d
Explanation: The engine operating behavior in the speed load domain, for example, the behavior of emissions, fuel consumption, noise, mechanical and thermal loading.
advertisement

2. Which of the mentioned below is a sensor to check the camshaft position?
a) CKP
b) CMP
c) VSS
d) CFK
View Answer

Answer: b
Explanation: CKP is a crankshaft position sensor, CMP is a camshaft position sensor, VSS is a vehicle speed sensor, and APP is an acceleration pedal position.

3. Which of the mentioned below is a sensor to check the crankshaft position?
a) CKP
b) CMP
c) VSS
d) CFK
View Answer

Answer: a
Explanation: CKP is a crankshaft position sensor. It is an electronic device used to monitor the position of the rotational speed of the crankshaft, to alter the ignition timing.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the mentioned below is a sensor to check the acceleration pedal position?
a) AAP
b) ACC
c) APP
d) APS
View Answer

Answer: c
Explanation: APP is an acceleration pedal position.This transmits the position of the accelerator pedal to the engine control unit to alter the amount of charge sent to the cylinder.

5. Which of the mentioned below is a sensor to check the vehicle speed sensor?
a) TPS
b) TSS
c) VPS
d) VSS
View Answer

Answer: d
Explanation: VSS is a vehicle speed sensor. It is a type of tachometer, used to read the speed of a vehicle’s wheel rotation. It consists of a toothed ring and pickup.
advertisement

6. Which of the mentioned below is a sensor to check the oxygen?
a) MAP
b) Knock sensor
c) TPS
d) Lambda sensor
View Answer

Answer: d
Explanation: A lambda sensor is an oxygen sensor is an electronic device that measures the proportion of oxygen(O2) in the exhaust gas or the liquid being analyzed.

7. Which sensor is fitted in the intake manifold?
a) MAP
b) TPS
c) Lambda sensor
d) APP
View Answer

Answer: a
Explanation: The Manifold absolute pressure sensor (MAP sensor) is one of the sensors used in an internal combustion engine’s electronic control system. Fitted in the intake manifold.
advertisement

8. Which of the mentioned below is an actuator in engine performance?
a) Fuel injector
b) Lambda
c) TPS
d) Knock sensor
View Answer

Answer: a
Explanation: Knock sensor, TPS(Throttle Position Sensor), lambda sensors give input to the engine control unit and this decides the amount of fuel to be sprayed. The fuel injector is an actuator.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Auxiliary Systems.

advertisement

To practice all areas of Automotive Engine Auxiliary Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.