Heat Transfer Questions and Answers – Heat Flux Through a Cylindrical Wall and Plate

«
»

This set of tough Heat Transfer Questions & Answers focuses on “Heat Flux Through A Cylindrical Wall And Plate”.

1. When two fluids of the heat exchanger are separated by a plane wall, the thermal resistance comprises
(i) Convection resistance due to the fluid film at the inside surface
(ii) Conduction resistance
(iii) Convection resistance due to the fluid film at the outside surface
Identify the correct option
a) i and ii
b) i, ii and iii
c) ii and iii
d) i and iii
View Answer

Answer: b
Explanation: It consists of all the above i.e. convection resistance and conduction resistance.

2. Figure represents the block diagram of a heat exchanger. There were some aspects in the design and performance analysis of a heat exchanger. Identify the correct one
The structure of the heat exchanger transfers heat from the hot fluid to the coolant
a) The coolant picks up heat = m h c c (t c1 – t c2)
b) The hot fluid gives up heat = m h c h (t h1 – t c2)
c) The coolant picks up heat = m c c h (t h1 – t c2)
d) The hot fluid gives up heat = m h c h (t h1 – t h2)
View Answer

Answer: d
Explanation: The structure of the heat exchanger transfers heat from the hot fluid to the coolant.

3. The heat loss from unpainted aluminum side of a house has been calculated on the presumption that overall coefficient of heat transfer is 5 W/m 2 K. Later, it was discovered that the air pollution levels are such that fouling factor on this side is of the order of 0.0005 m2 K/W. Find overall heat transfer coefficient of dirty side
a) 2.9875 W/m2 K
b) 3.9875 W/m2 K
c) 4.9875 W/m2 K
d) 5.9875 W/m2 K
View Answer

Answer: c
Explanation: R = 1/U DIRTY – 1/U CLEAN.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is the value of fouling factor for engine exhaust?
a) 0.002 m2 K/W
b) 0.003 m2 K/W
c) 0.004 m2 K/W
d) 0.005 m2 K/W
View Answer

Answer: a
Explanation: Its unit is m2 hr K/kcal and it represents the reciprocal of the scale coefficient i.e. heat transfer.

5. What is the value of fouling factor for industrial liquids?
a) 0.0004 m2 K/W
b) 0.0003 m2 K/W
c) 0.0002 m2 K/W
d) 0.0001 m2 K/W
View Answer

Answer: c
Explanation: Its unit is m2 hr K/kcal and it represents the reciprocal of the scale coefficient i.e. heat transfer.

6. After being in service for a period of six months, a heat exchanger transforms 10% less heat than it does what new. Determine the effective fouling factor in terms of its clean overall heat transfer coefficient. It may be presumed that the heat exchanger operates between the same temperature differentials and that there is no change in the effective surface area due to scale build up
a) 0.13/ U CLEAN
b) 0.11/ U CLEAN
c) 0.09/ U CLEAN
d) 0.07/ U CLEAN
View Answer

Answer: b
Explanation: Q CLEAN/Q DIRTY = U CLEAN/U DIRTY.

7. In a counter flow heat exchanger, water flowing through a tube of 10 cm inner diameter is heated by steam condensing on the outside of the tube. The convective film coefficient on the water and steam side are estimated to be 12000 and 20000 k J/m2 hr degree. Neglecting tube thickness and its resistance to heat flow, workout the overall heat transfer coefficient for the heat exchanger
a) 4500 k J/m2 hr degree
b) 5500 k J/m2 hr degree
c) 6500 k J/m2 hr degree
d) 7500 k J/m2 hr degree
View Answer

Answer: d
Explanation: U = 1/h i + h o.

8. A heat exchanger to preheat oil for a furnace was designed without considering the possibility of scale formation, and the overall heat transfer coefficient based on the fuel oil side was 3200 k J/m2 hr degree. What would be the corrected coefficient of heat transfer if a fouling factor of 0.00025 m2 hr degree/k J for the fuel oil is taken into account?
a) 1777.78 k J/m2 hr degree
b) 1666.78 k J/m2 hr degree
c) 1555.78 k J/m2 hr degree
d) 1444.78 k J/m2 hr degree
View Answer

Answer: a
Explanation: U = 1/ (R + 1/h S).
advertisement

9. A copper pipe (k = 350 W/m K) having inner diameter of 1.75 cm and 2.0 cm outside diameter conveys water and the oil flows through the annular passage between this pipe and a steel pipe. On the water side, the film coefficient is 4600 W/m2 K and the fouling factor is 0.00034 m2 K/W. The corresponding values for the oil side are 1200 W/m2 K and 0.00086 m2 K/W. Estimate the overall heat transfer coefficient between the oil and water
a) 235.16 W/m2 K
b) 335.16 W/m2 K
c) 435.16 W/m2 K
d) 535.16 W/m2 K
View Answer

Answer: c
Explanation: A fouling factor represents the reciprocal of the scale coefficient i.e. heat transfer.
advertisement

10. Unit of fouling factor is
a) m2 K/kcal
b) m2 hr K/kcal
c) m2 hr/kcal
d) m2 hr K
View Answer

Answer: b
Explanation: The fouling factors are used in the design of heat exchangers. It is the overall heat transfer coefficient.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice tough questions and answers on all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.