Unit Processes Questions and Answers – Catalytic Hydrogenation

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Catalytic Hydrogenation”.

1. Complete the following reaction: R-CC-R’ + H2 —–> _______
a) R-CH-CH-R’
b) R-CH2-CH3
c) R-CH2-CH2-R’
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The reaction is hydrogenation reaction and is as follows: R-CC-R’ + H2 —–>R-CH2-CH2-R.

advertisement

2. How is selective hydrogenation achieved?
a) Heat supplied
b) Catalyst used
c) Reactants
d) Products
View Answer

Answer: b
Explanation: Selective hydrogenation of the acetylene to ethylene is accomplished by passing the mixture, which also contains 10-35 per cent of hydrogen, over a catalyst at a temperature ranging from 200-315°C and at pressures of 45-155 psig.

3. In presence of what, the compounds undergo catalytic hydrogenation?
a) Nickel
b) Platinum
c) Palladium
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Compounds of this class readily undergo catalytic hydrogenation, usually in the presence of a nickel or nickel-containing catalyst and sometimes with platinum or palladium catalysts.

4. Fill in the blank: _____ molecular weight olefins are generally hydrogenated in the liquid phase.
a) Lower
b) Higher
c) Moderate
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Higher-molecular-weight olefins are generally hydrogenated in the liquid phase unless their volatility is sufficient at the temperature of hydrogenation (150-200°C), in which case the reaction may be conducted in the vapour phase.

5. What are the properties of Polybutadiene?
a) Thermoplastics
b) Oil resistance
c) Tensile strength
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Polybutadiene may be hydrogenated over nickel catalyst at 260°C to hydrorubbers (Hydropol) of various degrees of unsaturation. These rubbers have outstanding properties as thermoplastics, especially as to low temperature properties, oil resistance, and tensile strength.

advertisement

6. Diolefins undergo catalytic hydrogenation to produce which type of hydrocarbon?
a) Saturated
b) Unsaturated
c) Aromatic
d) Azo
View Answer

Answer: a
Explanation: Diolefins, compounds containing such linkages undergo catalytic hydrogenation to give the corresponding saturated hydrocarbons.

7. Aromatic require what temperature to achieve complete hydrogenation?
a) 130°C
b) 150°C
c) 18°C0
d) 200°C
View Answer

Answer: c
Explanation: Aromatics, such compounds generally require temperatures above 180°C for complete hydrogenation over nickel catalysts.

8. The catalytic reduction of aromatics require on Liquid phase.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The catalytic reduction of aromatics may be carried out either in the vapour phase at atmospheric pressure or in the liquid phase at hydrogen pressures or 100-200 atm.

9. Olefins rapidly hydrogenate at what temperature?
a) Lower
b) Moderate
c) Higher
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Olefins rapidly hydrogenate at a much lower temperature, such a difference in reactivity is the basis of an analytical procedure for differentiating between olefinic and aromatic bonds.

advertisement

10. Which is the most widely used catalyst for hydrogenation if aromatics?
a) Cadmium
b) Zinc
c) Nickel
d) Iron
View Answer

Answer: c
Explanation: Nickel is the most widely used catalyst for hydrogenating aromatic nuclei, other catalysts such as platinum oxide and rhodium also are useful.

11. Aldehydes are reduced more rapidly than ketones.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Aldehydes are reduced more rapidly than ketones, although there are numerous examples in which both aldehydes and ketones undergo reduction at room temperature and at only a few atmospheres of hydrogen pressure in the presence of platinum or palladium catalysts.

12. Heterocyclic Compounds undergo which type of hydrogenation?
a) Partial hydrogenation
b) Catalytic hydrogenation
c) Selective hydrogenation
d) Hydrogenolysis
View Answer

Answer: b
Explanation: Heterocyclic Compounds, such materials undergo catalytic hydrogenation to yield the corresponding saturated derivatives.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn