Fluidization Engineering Questions and Answers – Fluid Catalytic Cracking

«
»

This set of Fluidization Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fluid Catalytic Cracking”.

1. In fluid catalytic cracking(FCC) process, how does the heavy hydrocarbon crack into lower molecular compounds?
a) On contact with catalyst
b) By heating at high temperature
c) By pyrolysis process
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Heavy hydrocarbons crack when they come in contact with catalyst.

2. In fluid catalytic cracking process, cracking of heavy hydrocarbons into lower hydrocarbons, is an endothermic process, true of false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Since cracking utilizes more energy for cracking heavy hydrocarbons.

3. After the process, the catalyst gets deactivated, how it can ge regenerated?
a) Burning off the carbon in air
b) Replacing the catalyst
c) Using brine solution
d) Using Sulphuric acid
View Answer

Answer: a
Explanation: Carbon which gets adsorbed on the catalyst has to be burnt off.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What are the two sections of the fluid catalytic cracking process?
a) Reactor and Regenerator
b) Plug flow reactor and tubular reactor
c) Batch reactor and tubular reactor
d) Batch reactor and heat exchanger
View Answer

Answer: a
Explanation: Reactor is used for cracking process and regenerator for regeneration of catalyst.

5. How is the circulation regulated between the reactor and regenerator in FCC?
a) Plug valves
b) Slide valves
c) Gate valves
d) Piston valves
View Answer

Answer: a
Explanation: Undergoes less erosion than other valves.

6. How are the no. of holes decided on the distributor, in the fluid catalytic cracking unit?
a) Pressure drop
b) Height of bed
c) Superficial velocity of gas
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Pressure drop should be about 35 to 70 cm water, depending on that no. of holes are decided.

7. How can we prevent the flat distributor to buckle off under normal stresses, in FCC?
a) Concave plates
b) Convex plates
c) Both concave and convex plates
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Using both plates will withstand more stresses than individual.
advertisement

8. What are problems encountered in the fluid catalytic cracking unit?
a) Violent bubbling action
b) Gas by-passing
c) More load on gas cleaning equipments
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: FCC units facing all these problems because of poor flow pattern which leads to above consequences.

9. How can we study and control the size distribution factors which are responsible for improved circulations in FCC?
a) Attrition kinetics and cyclone effectiveness
b) Flow patterns of bubbles
c) Kinetics of catalyst in the regenerator
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Knowledge on attrition kinetics and cyclone effectiveness helps to manipulate these factors to proper advantage.
advertisement

10. How did Shell oil company managed to reduce serious gas bypassing in FCC unit?
a) Using plug flow and fluidized bed
b) Reactor and Regenerator
c) Plug flow reactor and tubular reactor
d) Batch reactor and fluidized bed
View Answer

Answer: a
Explanation: First stage with plug flow and second stage with fluidized bed have help to reduce gas bypassing.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fluidization Engineering.

To practice all areas of Fluidization Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.