Automotive Engine Auxiliary Systems Questions and Answers – Testing of Automobile Engine

«

This set of Automotive Engine Auxiliary Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Testing of Automobile Engine”.

1. Which test is used to determine the evaporative emissions from an engine?
a) Canister test
b) Cat aging test
c) Vibration test
d) SHED test
View Answer

Answer: d
Explanation: SHED stands for Sealed Housing Evaporative Determination. This testing method allows for the measurement of evaporative emissions from an engine.
advertisement

2. Which test is used to measure a coating’s resistance to abrasions?
a) Coating and paint testing
b) Gravelometer testing
c) Emission bench testing
d) Mechanical testing
View Answer

Answer: b
Explanation: Gravelometer testing is another means of measuring a coating’s resistance to abrasions. In a gravelometer test, the samples have 300 pieces of gravel heaved at them by the machine’s air pressure.

3. Which test is used to determine, how quickly a catalytic converter’s effectiveness reduces?
a) Canister test
b) Cat aging test
c) Vibration test
d) SHED test
View Answer

Answer: b
Explanation: To test how quickly a catalytic converter’s effectiveness reduces, a cat aging test has to be done. The catalytic converter is an essential component of the emission control system.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. On which component driving creates constant vibrations?
a) Transmission
b) Cooling system
c) Vehicle frame
d) SHED
View Answer

Answer: c
Explanation: Driving creates constant vibrations on the vehicle’s frame and components. This vibrations are transferred to passengers. To reduce this, vibration dampers are used.

5. Which test is used to determine the lifespan and foster premature wear of automobiles?
a) Climatic test
b) Cat aging test
c) Vibration test
d) SHED test
View Answer

Answer: a
Explanation: The environment plays a substantial role in the lifespan of automobiles and their components. Certain climates have conditioned the foster premature wear.
advertisement

6. Which gases cannot be measured in emissions bench testing?
a) Carbon monoxide
b) Carbon dioxide
c) Methane
d) Ethane
View Answer

Answer: d
Explanation: A typical emissions bench can measure the greenhouse gas emissions, amounts of carbon monoxide, methane, hydrocarbons, nitrogen oxides, and carbon dioxide.

7. Which components are tested using pressure impulse testing?
a) Hydraulic components
b) Thermal components
c) Electrical components
d) Mechanical components
View Answer

Answer: a
Explanation: Pressure impulse testing puts the system’s hydraulic components through their paces. Multiple systems use fluid movement to create mechanical motion.
advertisement

8. Which test is used to examine engine performance and efficiency?
a) Hydraulic testing
b) Thermal testing
c) Electrical testing
d) Mechanical testing
View Answer

Answer: d
Explanation: Automotive mechanical testing is used to examine engine performance and efficiency from a variety of systems. Dynamic analysis, stress testing, and more.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Auxiliary Systems.

advertisement

To practice all areas of Automotive Engine Auxiliary Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.