Automotive Engine Auxiliary Systems Questions and Answers – Valve Timing

«
»

This set of Automotive Engine Auxiliary Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Valve Timing”.

1. Theoretically, the inlet valve should open at what position of the piston?
a) Bottom dead centre
b) Side centre position
c) Bottom side position
d) Top dead centre
View Answer

Answer: d
Explanation: Theoretically the inlet valve should open at Top dead position of the piston and the inlet valve should close at Bottom dead centre position of the piston.
advertisement

2. Theoretically, the inlet valve should close at what position of the piston?
a) Bottom dead centre
b) Side centre position
c) Bottom side position
d) Top dead centre
View Answer

Answer: a
Explanation: Theoretically the inlet valve should close at Bottom dead centre position of the piston.The exhaust valve opens before the piston reaches BDC in its power stroke.

3. Theoretically, the exhaust valve should open till the piston reaches which position?
a) Bottom dead centre
b) Side centre position
c) Bottom side position
d) Top dead centre
View Answer

Answer: d
Explanation: Theoretically the inlet valve should open at the top dead center position of the piston and the exhaust valve should open till the piston reaches the top dead centre.
advertisement
advertisement

4. Due to which factor, the valves can’t open instantaneously?
a) Inertia
b) Torsional
c) Momentum
d) Point load
View Answer

Answer: a
Explanation: In practice, due to inertia the valves cannot open instantaneously, and also the air-fuel mixture has its inertia. Consequently, more time has to be allowed for the intake and exhaust process to complete.

5. What is the event known as when the inlet valve is generally opened about 50° TDC is known as?
a) Valve bent
b) Valve break
c) Valve lag
d) Valve lead
View Answer

Answer: d
Explanation: The inlet valve is generally opened about 50° TDC is known as valve lead and the inlet valve is generally closed after 45° of BDC is known as Valve lag.
advertisement

6. What is the event known as when the inlet valve is generally closed after 45° of BDC?
a) Valve bent
b) Valve break
c) Valve lag
d) Valve lead
View Answer

Answer: c
Explanation: The inlet valve is generally closed after 45° of BDC is known as Valve lag.This valve timing can increase or decrease the power of the engine. Hence, precision is required in valve timing.

7. Practically, the inlet valve opens between what range before TDC?
a) 10°-30°
b) 40°-75°
c) 20°-60°
d) 80°-150°
View Answer

Answer: a
Explanation: Practically, the inlet valve opens between 10°-30° range before TDC, Exhaust valve opens at 40°-75° range before BDC, Valve overlap at 20°-60° range at TDC and Valve overlap at 80°-150°range at BDC.
advertisement

8. Practically, Exhaust valve opens at what range before BDC?
a) 10°-30°
b) 40°-75°
c) 20°-60°
d) 80°-150°
View Answer

Answer: b
Explanation: The exhaust valve opens before the piston reaches BDC in its power stroke. Practically, the inlet valve opens between 10°-30° range before TDC, Exhaust valve opens at 40°-75° range before BDC.

9. Practically, Valve overlap at what range at TDC?
a) 10°-30°
b) 40°-75°
c) 20°-60°
d) 80°-150°
View Answer

Answer: c
Explanation: Practically, Valve overlap at 20°-60° range at TDC and Valve overlap at 80°-150° range at BDC. Valve overlap is the time during which both the inlet and exhaust valves remain open at the same time.
advertisement

10. Practically, Valve overlap at what range at BDC?
a) 10°-30°
b) 40°-75°
c) 20°-60°
d) 80°-150°
View Answer

Answer: d
Explanation: Practically, Valve overlap at 20°-60° range at TDC and Valve overlap at 80°-150° range at BDC. Theoretically, the valves open and close instantaneously at the dead centers.

11.The maximum valve opening depends directly on what factor?
a) Throttle position
b) Valve drop
c) Power output
d) Valve peak lift
View Answer

Answer: d
Explanation: The maximum valve opening depends directly on valve peak lift and the maximum power output of the engine would generally be increased by increasing valve peak lift.

12. The maximum power output of the engine would generally be increased by increasing what?
a) Throttle position
b) Valve drop
c) Power output
d) Valve peak lift
View Answer

Answer: d
Explanation: The maximum power output of the engine would generally be increased by increasing the valve peak lift. Higher the valve lift, the more the charge can enter the cylinder. Hence, more power is obtained.

13. Which of the mentioned below is not a type of valve?
a) Poppet valve
b) Sleeve valve
c) Rotary valve
d) Non-return valve
View Answer

Answer: d
Explanation: The Poppet valve, sleeve valve, and rotary valve are all the types of valve used in an internal combustion engine, whereas the Non-return valve is used in the fuel pump.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Auxiliary Systems.

To practice all areas of Automotive Engine Auxiliary Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter