Basic Civil Engineering Questions and Answers – Qualities of Timber

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Qualities of Timber”.

1. The surface of freshly cut timber should be:
a) Soft and shining
b) Hard and shining
c) Perfectly round
d) Light in colour
View Answer

Answer: b
Explanation: Dull appearance is a sign of defective timber. Soft surface is prone to attack by insects, fungus and is not a good quality.

advertisement

2. The quality of timber does not depend upon:
a) Maturity of tree
b) Time of felling
c) Type of tree
d) Size of tree
View Answer

Answer: d
Explanation: The size of a tree is not of much importance. The weight, maturity of tree matters and not length.

3. How should the smell of a freshly cut timber be?
a) Sweet
b) Pungent
c) Unpleasant
d) Odourless
View Answer

Answer: a
Explanation: One can detect the quality of a timber by smelling freshly cut timber. Ideally, it should be sweet. Unpleasant smell indicates decay of timber.
advertisement
advertisement

4. Where is the property of shock resistance an important parameter?
a) Furniture
b) Utensils
c) Tool handles
d) Doors
View Answer

Answer: c
Explanation: A good timber should be capable of resisting shocks. Tool handles, parts of motor cars, aeroplanes should use timber that has good shock resistance.

5. Timbers with ___________ annular rings are generally the strongest.
a) Narrow
b) Wide
c) Distinct
d) Indistinct
View Answer

Answer: a
Explanation: Annular rings are formed every year and they consist of innumerable cells of fibres and tissues. Total number of annular rings indicate an age of tree. Narrow annular rings indicate the strength of tree.
advertisement

6. How can the quality of timber be checked via sound?
a) Timber struck by hammer
b) Timber tapped by hand
c) Timber knocked by chisel
d) Two timber pieces struck together
View Answer

Answer: d
Explanation: Just as in the case of bricks, two timber pieces are taken and struck against each other. A good quality timber should make a clear ringing sound.

7. How should be the colour of good quality timber?
a) Light
b) Gradient
c) Dark
d) Brown
View Answer

Answer: c
Explanation: Heart wood consists of dead cells which are free from sap, hard, dark in colour. Hence, dark coloured wood is preferred. Light colour indicates low strength.
advertisement

8. Timber should be light weight.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Heavy and dense timber is the one used for all purposes. Light weight wood results in weak, unsound structure.

9. Which of the below is true about good timber?
a) Elastic
b) Round fibres
c) Less cost
d) Less density
View Answer

Answer: a
Explanation: Timber should be elastic i.e., it should retain shape when load causing deformation is removed. A good timber should have straight, compact fibres, moderate cost and high density.
advertisement

10. The water permeability of timber is greater:
a) Along centre
b) Along Fibres
c) Along annual rings
d) Along bark
View Answer

Answer: b
Explanation: Water permeability of timber should essentially be zero. If it absorbs water, it is prone to decay. Fibres are most porous.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter