Basic Civil Engineering Questions and Answers – Manufacture of Timber

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Manufacture of Timber”.

1. The felling of the tree is usually carried out in:
a) Winter
b) Summer
c) Rainy season
d) Spring
View Answer

Answer: a
Explanation: In winter season, the productivity of tree decreases due to lack of sun light. The sap and moisture content is less. During the summer, there is 50% more sap content.
advertisement

2. In large forests, trees are felled using:
a) Hammer and chisel
b) Chainsaw
c) Tractor
d) Axe
View Answer

Answer: c
Explanation: Large forest contains a huge number of trees. It will be difficult, time consuming to cut them using chisel, axe or chainsaw. So specially designed tractor with cutters and grabbers are used to fell trees.

3. The thickness of veneers varies from:
a) 0.4-0.6 cm
b) 0.1-0.4 cm
c) 0.1-0.4 mm
d) 0.4-0.6 mm
View Answer

Answer: d
Explanation: Veneers are thin sheets of wood. They are obtained by rotating timber against a sharp knife. These form starting point of the manufacturing process of plywood.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not a material that forms Particle Board?
a) Shavings
b) Fibres
c) Ribbons
d) Flakes
View Answer

Answer: b
Explanation: Fibre board is made of fibres of wood. Chips, flakes, ribbons and shavings are different sized particles of wood, used in the manufacturing of Particle Board.

5. Debarking is done so as to:
a) Safeguard saws
b) Improve seasoning
c) Expose surface of wood
d) Reduce weight
View Answer

Answer: a
Explanation: Debarking is now being adopted widely. It safeguards saws and equipment from damage that would otherwise result from stones, metals, etc. present in the bark.
advertisement

6. Breaking down is the process of:
a) Felling a tree
b) Conversion of logs
c) Defect in timber
d) Reducing weight
View Answer

Answer: b
Explanation: The logs are cut into the board using circular saws and band saws. This is called conversion, and first stage of conversion is the process called breaking down. It means rough sawing.

7. How many types of rough sawing are there?
a) 4
b) 5
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: c
Explanation: The 2 types of rough sawing are through and through sawn and quarter sawn.
advertisement

8. Wood that has not been seasoned is also called:
a) Sap wood
b) Fresh wood
c) Heart wood
d) Green wood
View Answer

Answer: d
Explanation: Green wood usually indicates wood that freshly cut. If not seasoned, it is called green wood. Very rarely green wood is sold in markets.

9. Before peeling in the production of plywood, what has to be carried out?
a) Conditioning
b) Seasoning
c) Debarking
d) Sorting
View Answer

Answer: a
Explanation: Plywood is made by pressing plys of wood. To peel wood, it must be soft. Conditioning involves exposing wood to moisture by soaking in hot water or live stream.
advertisement

10. Wax or paint is applied to end-grain of lumber to be air dried, in order to seal the ends.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: To ensure uniform drying of lumber, end-grains are waxed or painted. They slow down drying rate of extremities.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter