Engineering Materials and Metallurgy Questions and Answers – Ceramics – 1

«
»

This set of Engineering Materials & Metallurgy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ceramics – 1”.

1. Which of the following is a property of ceramics?
a) Low strength
b) Low melting point
c) Resistant to corrosion
d) Bad insulation
View Answer

Answer: c
Explanation: Ceramics are nonmetallic, inorganic solids which are used at high temperatures and therefore have a high melting point. They are good thermal and electrical insulators and possess good resistance to oxidation and corrosion. They are also strong, hard, and brittle.
advertisement

2. Porcelain is a type of ______ ceramic.
a) whiteware
b) stone
c) abrasive
d) cement
View Answer

Answer: a
Explanation: Whiteware is a type of ceramic product which contains porcelain, stoneware, china, pottery etc. It is not necessarily white but contains mostly clay, feldspar, and whiting. It finds application is tableware, wall tiles, sanitary ware etc.

3. Diamond and corundum are examples of _____ ceramics.
a) glass
b) stone
c) refractories
d) abrasives
View Answer

Answer: d
Explanation: Abrasives are a kind of ceramic materials which are used for making grinding wheels, abrasive cloth and paper. Diamond, carborundum, and corundum are common abrasive materials.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not a step in making ceramics?
a) Powder pressing
b) Sintering
c) Alloying
d) Vitrification
View Answer

Answer: c
Explanation: Ceramics are made by pressing powder into a compact, and then sintering. Some other ceramics are made by gluing the powders together, which is known as vitrification. Some compounds have metallic properties, but they are not alloys.

5. Which material is commonly used in electronic devices?
a) Alumina
b) Titania
c) Silica
d) Germanium
View Answer

Answer: d
Explanation: Germanium (Ge) is a metalloid element frequently used in electronic devices. Silicon (Si) is also known to be used in semiconductors and other devices. Alumina is used as an electrical insulator, while Titania and Silica are used as pigment and abrasives respectively.
advertisement

6. Which of the following carbides are used for cutting tools?
a) Silicon carbide
b) Tungsten carbide
c) Vanadium carbide
d) Chromium carbide
View Answer

Answer: b
Explanation: Tungsten carbide (WC) belongs to the carbide class of engineering ceramics. It is used for cutting tools. Silicon carbide and boron carbide are used as abrasive, whereas vanadium carbide and tantalum carbide are used as wear-resistant materials. Chromium carbide is used as wear coating.

7. Which class of engineering ceramics generally includes lubricant materials?
a) Sulphides
b) Carbides
c) Metalloids
d) Intermetallics
View Answer

Answer: a
Explanation: Molybdenum disulfide (MoS2) and tungsten disulfide (WS2) are common sulfide materials used in lubrication. Metalloid elements like germanium and silicon are used as electronic devices. Intermetallics like Nickel aluminide are used in water coatings.
advertisement

8. Which of the following is a characteristic of alumina?
a) Excellent hardness
b) Good tensile strength
c) Good toughness
d) Poor wear resistance
View Answer

Answer: a
Explanation: Aluminum oxide (Al2O3) is regarded as the oldest engineering ceramic. They have excellent hardness and wear resistance. They are stiffer and stronger than steels. Their tensile and toughness properties, however, can be improved by mixing them with zirconium.

9. What is the tensile strength of aluminum oxide?
a) 175 MPa
b) 210 MPa
c) 415 MPa
d) 550 MPa
View Answer

Answer: b
Explanation: Alumina has a medium tensile strength of 210 MPa and Young’s modulus of 3.86 * 105. Silicon carbide has a tensile strength of 175MPa, which is lower than alumina. The tensile strength of silicon nitride and sialons are 415 MPa and 550 MPa respectively.
advertisement

10. Which among the following exhibits the highest thermal conductivity?
a) Alumina
b) Silicon carbide
c) Silicon nitride
d) Sialon
View Answer

Answer: b
Explanation: Silicon carbide (SiC) has a high thermal conductivity of 83.6 W/m/K. It also has the highest Young’s modulus of 4.14 * 105 among the following. The thermal conductivities of alumina, silicon nitride, and sialon are 8.4, 25, and 21.3 W/m/K in that order.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Materials & Metallurgy.

To practice all areas of Engineering Materials & Metallurgy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.