Advanced Machining Questions and Answers – MAF – Machining System

«
»

This set of Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “MAF – Machining System”.

1. Which of the following components, come under machining system of Magnetic Abrasive finishing?
a) Rotatory spindle
b) Oscillating Magnets
c) Holding chuck
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The components, which are mentioned above come under machining system of Magnetic Abrasive Finishing.
advertisement

2. Which of the following materials can be machined using Magnetic Abrasive finishing?
a) Alloy steels
b) Ceramic materials
c) Iron materials
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Magnetic abrasive finishing is a process which is used for different materials, magnetic and nonmagnetic.

3. State whether the following statement is true or false about Magnetic abrasive finishing.
“Vibratory motion that is axial, is introduced in the magnetic field by the oscillation of magnetic poles.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Axially vibrating motion is required for machining in MAF.

4. Which of the following material/s is/are used to hold the abrasives, in MAF?
a) Nonmagnetic materials
b) Ferro magnetic materials
c) Ceramic materials
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Ferro magnetic materials hold the abrasives in order to remove material through finishing.

5. What is the other name of ferromagnetic material used for holding the abrasives in MAF?
a) Magnetic abrasive conglomerate
b) Magnetic abrasive holder
c) Magnetic abrasive container
d) Magnetic abrasive ampule
View Answer

Answer: a
Explanation: Ferro magnetic material is also called as Magnetic abrasive conglomerate.
advertisement

6. What are the sizes magnetic abrasive conglomerates required in the machining system of MAF?
a) 1 – 10 microns
b) 20 – 50 microns
c) 50 – 100 microns
d) 100 – 200 microns
View Answer

Answer: c
Explanation: The sizes of magnetic abrasive conglomerates range between 50 – 100 microns.

7. What are the size ranges of the abrasives used in Magnetic abrasive finishing?
a) 0.1 to 1 microns
b) 1 to 10 microns
c) 10 to 100 microns
d) 100 to 1000 microns
View Answer

Answer: b
Explanation: The size of abrasives used for finishing range between 1 to 10 microns.

8. Which of the following are commonly used magnetic materials in finishing process?
a) Iron and iron oxides
b) Nickel and cobalt
c) Steel and stainless steel
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the materials mentioned above, are commonly used magnetic materials.

9. Which of the following are commonly used abrasive materials in finishing process of MAF?
a) Silicon Carbide
b) Aluminium Oxide
c) Cubic Boron Nitride
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the materials mentioned above, are used as abrasives in Magnetic abrasive finishing process.
advertisement

10. Which of the following materials combine to form the magnetic abrasive brush in MAF?
a) Work piece
b) Magnetic and abrasive particles
c) Magnets
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the materials mentioned above, combine to form the magnetic abrasive brush.

11. In order to achieve uniform circulation of abrasives, the magnetic abrasives are undergone through which of the following?
a) Stirring
b) Oscillation
c) Vibration
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: To achieve uniform circulation of abrasives, the abrasives are undergone thorough stirring.

12. Magnetic lines of force flows on which part of the work piece material?
a) Through the work piece
b) Over the surface
c) Above the work piece
d) Below the work piece
View Answer

Answer: a
Explanation: Magnetic lines of force flow through the work piece.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Advanced Machining.

advertisement

To practice all areas of Advanced Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn