Civil Engineering Drawing Questions and Answers – Roof Covering, Sloping Roof & Flat Terraced Roof

«
»

This set of Civil Engineering Drawing online quiz focuses on “Roof Covering, Sloping Roof & Flat Terraced Roof”.

1. An ____________ is in a pure compression form.
a) arch
b) hinge
c) rigid
d) truss
View Answer

Answer: a
Explanation: It can span a large area by resolving forces into compressive stresses and, in turn eliminating tensile stresses. This is sometimes referred to as arch action. As the forces in the arch are carried to the ground, the arch will push outward at the base, called thrust. As the rise, or height of the arch decreases, the outward thrust increases. In order to maintain arch action and prevent the arch from collapsing, the thrust needs to be restrained, either with internal ties or external bracing, such as abutments.
advertisement

2. A ____________is a structural element in masonry construction that provides support at openings in the masonry. Alternate names are “flat arch” and “straight arch”.
a) round arch
b) equilateral arch
c) flamboyant arch
d) jack arch
View Answer

Answer: d
Explanation: Unlike regular arches, jack arches are not semicircular in form. Instead, they are flat in profile and are used under the same circumstances as lintels. Unlike lintels, which are subject to bending stress, jack arches are composed of individual masonry elements cut or formed into a wedge shape that efficiently uses the compressive strength of the masonry in the same manner as a regular arch.

3. The four-sided slopes are not the characteristic feature of only Mansard roofs; the _______________also come with this feature.
a) amnsard roof
b) gambrel Roof
c) salt Box Roof
d) pyramid roof
View Answer

Answer: a
Explanation: The four-sided slopes are not the characteristic feature of only Mansard roofs; the Pyramid roofs also come with this feature. As the name suggests, these roofs are shaped like pyramids, a roof with four sloping sides. These roofs are best-suited for smaller structures, like a farmhouse hut. These roofs are popular in the contemporary architecture, with many structures getting these roofs. The walls of these houses are symmetrical and easy to build. A lower degree pitch works best for such four-sided roofs. They would work even better if the walls were smaller and the roof made for a significant part of the house. It is not only aesthetically pleasing, but also more energy efficient.

4. _________ is the one of the most efficient types of timber roof trusses.
a) Raised Heel Roof Truss
b) Quadrangular Roof Trusses
c) Parallel Chord Roof Truss
d) Scissor Roof Truss
View Answer

Answer: a
Explanation: This is one of the most efficient types of timber roof trusses, mostly because it brings a very good room for insulation, but at the same time it also provides you with a very good system for structural support. It might require some additional materials in order to make it bring the best results, not to mention that the costs can be a little higher when compared to other truss types, but it does help you lower the energy bill value, so keep that in mind.

5. ________ are found in traditional buildings in regions with a low precipitation.
a) Flat roof
b) Mono-pitched roof
c) Gable
d) Arched roof
View Answer

Answer: a
Explanation: Modern materials which are highly impermeable to water make possible the very large low-pitch roofs found on large commercial buildings. Although called flat they are generally gently pitched.
advertisement

6. Figure shown below represents ________
civil-engineering-drawing-questions-answers-online-quiz-q6
a) Barrel roof
b) Dutch gable, gablet
c) Saw-tooth roof
d) Butterfly roof
View Answer

Answer: d
Explanation: A butterfly roof (sometimes called a V roof or London roof) is a form of roof characterised by an inversion of a standard roof form, with two roof surfaces sloping down from opposing edges to a valley near the middle of the roof. It is so called because its shape resembles a butterfly’s wings. Butterfly roofs are commonly associated with mid-century modern architecture. The form has no gutter as rainwater can run off the roof in no more than two locations, at either end of the valley, often into a scupper or downspout. The form may be symmetrical, with the valley located in the center, or asymmetrical with an off-center valley.

7. Figure shown below represents ____________
civil-engineering-drawing-questions-answer-covering-sloping-flat-roof-q7
a) flat roof
b) clerestory roof
c) shed roof
d) gable roof
View Answer

Answer: c
Explanation: A mono-pitched roof, often referred to as a pent roof, shed roof, lean-to roof, and/or skillion roof, is a single-sloped roof surface, often not attached to another roof surface. This is in contrast to a dual-pitched roof, also known as a gabled roof, which is pitched in two different directions.

8. Timber cannot be used as a sloping roof.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A timber roof truss is a structural framework of timbers designed to bridge the space above a room and to provide support for a roof. Trusses usually occur at regular intervals, linked by longitudinal timbers such as purlins. The space between each truss is known as a bay.
Timber roof trusses were a medieval development. Earlier roofs had been supported by coupled rafters – pairs of rafters linked by horizontal beams. But such roofs were structurally weak, and lacking any longitudinal support were prone to racking, a collapse resulting from horizontal movement.

9. Roofing material is the outermost layer on the roof of a building, sometimes self-supporting, but generally supported by an underlying structure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A building’s roofing material provides shelter from the natural elements. The outer layer of a roof shows great variation dependent upon availability of material, and the nature of the supporting structure. Those types of roofing material which are commercially available range from natural products such as thatch and slate to commercially produced products such as tiles and polycarbonate sheeting. Roofing materials may be placed on top of a secondary water-resistant material called underlayment.

10. A wooden roof is a roofing system made from metal pieces or tiles characterized by its high resistance, impermeability and longevity.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A metal roof is a roofing system made from metal pieces or tiles characterized by its high resistance, impermeability and longevity. Metal roofs can last up to 100 years, with installers providing 50 year warranties. Because of their longevity, most metal roofs are less expensive than asphalt shingles in the long term.
Metal roofing can consist of a high percentage of recycled material and is 100% recyclable. It does not get as hot as asphalt a common roofing material, and it reflects heat away from the building underneath in summertime.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

To practice all areas of Civil Engineering Drawing for online Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn