Geotechnical Engineering Questions and Answers – Clay Minerals

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Clay Minerals”.

1. There are __________ fundamental building blocks for the clay mineral structures.
a) 3
b) 5
c) 4
d) 2
View Answer

Answer: d
Explanation: Silica tetrahedral unit and octahedral unit are the 2 building blocks of clay mineral.

2. In silica tetrahedral unit, the silicon structure is enclosed by __________
a) Oxygen
b) Hydroxyls
c) Aluminum
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In silica tetrahedral unit, four oxygen or hydroxyls have the configuration of tetra hadron.

3. Octahedral unit, consist atoms of __________ element.
a) Aluminum atom
b) Oxygen atom
c) Magnesium atom
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: In octahedral unit, aluminum, iron or magnesium atom are enclosed in six hydroxyls having the configuration of an octahedron.
advertisement
advertisement

4. The silicon sheet is represented by ___________ symbol.
a) trapezoidal
b) rectangle
c) triangle
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The silicon sheet is represented by trapezoidal symbol, representing the oxygen basal layer and hydroxyl apex layer.

5. The 15 clay minerals are mainly divided in to ________ groups.
a) 3 groups
b) 2 groups
c) 9 groups
d) 4 groups
View Answer

Answer: d
Explanation: Clay minerals are classified into 3 groups of kaolin, montmorillonite, illite and palygorskite.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. The kaolinite structural unit is made up of ____________ layer or sheet.
a) Gibbsite sheet
b) Silica sheet
c) Oxygen layer
d) Aluminum sheet
View Answer

Answer: a
Explanation: The kaolinite structural unit is made up of gibbsite sheet with aluminum atoms at their centers.

7. In kaolinite crystal, the layers are held by _________ bond.
a) Ionic bond
b) Cationic linkage
c) Hydrogen bond
d) Electro static bond
View Answer

Answer: c
Explanation: Since kaolinite is stable and water is unable to penetrate between the layers, they are held by a fairly strong bond of hydrogen.
advertisement

8. Kaolinite exhibit the characteristic of ___________
a) Shrinkage limit
b) Plasticity
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The platelets in kaolinite carry negative charges which attract thick layers of adsorbed water thereby producing plasticity.

9. An Example of kaolinite crystal or mineral is ___________
a) China clay
b) Crystal
c) Clay mineral
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: China clay show the property of plasticity, when mixed with water therefore it can be taken as an example for kaolinite crystal.
advertisement

10. The illite crystal has a great tendency of _______________ properties.
a) Swelling
b) To split in to ultimate platelets
c) High shrinkage
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The cationic bond of illite is weaker than the hydrogen bond of kaolinite, but is stronger in water bond. Due to this, illite crystal has a great tendency to split in to ultimate platelets.

11. The structure of illite is similar to that of __________ crystal.
a) Kaolinite
b) Dickite
c) Montmorillonite
d) Attapulgite
View Answer

Answer: c
Explanation: Both illite and montmorillonite are made up of sheet like unit.

12. The thickness of each sheet in montmorillonite is ______________
a) 5 Å
b) 7 Å
c) 10 Å
d) 15 Å
View Answer

Answer: d
Explanation: Thickness of montmorillonite, T= 7×10-10mm
T=7 Å.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.