MSP430 Microcontroller Questions and Answers – Mixed-Signal Systems: Analog Input and Output

«
»

This set of MSP430 Microcontroller Question Bank focuses on “Mixed-Signal Systems: Analog Input and Output”.

1. Which of the following is the analog to digital converter that is present in the MSP430 based processors?
a) comparator
b) successive approximation ADC
c) sigma delta ADC
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: A comparator module, a successive approximation ADC module and a sigma delta ADC converters are found in the MSP based processors.
advertisement

2. Higher resolution along with the slow speed is given by which ADC module?
a) comparator
b) successive approximation ADC
c) sigma delta ADC
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Higher resolution along with the slow speed is given by the sigma delta ADC module.

3. The technical terms that help us in differentiating between converters are:
a) resolution
b) accuracy
c) precision
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: While selecting the converter, necessary for our work we had to take care of the factors like resolution, accuracy and precision in it.
advertisement
advertisement

4. The number of repeated closeness to the true value is accounted by
a) resolution
b) accuracy
c) precision
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The degree of closeness of the measured value to the actual true value is its accuracy, while on the other hand the measure of the repeated accuracy is termed as the precision.

5. Resolution is _________
a) change in measured value from the true value
b) the amount of change in the input value for the corresponding change of 1 unit in the output value
c) as the measure of the repeated accuracy
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Resolution is defined as the amount of change in the input value for the corresponding change of 1 unit in the output value.
Participate in Microcontroller Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. The process of reduction of a continuous input to a discrete output is
a) levelling
b) signalling
c) quantization
d) converting
View Answer

Answer: c
Explanation: The process of reduction of a continuous input to a discrete output is called as quantization.

7. Which of the following functions can be used for converting the nearest integer to its argument?
a) int
b) mint
c) uint
d) nint
View Answer

Answer: d
Explanation: nint is the function that is priorly used for converting the nearest integer to its argument.
advertisement

8. Integral nonlinearity is termed as
a) process of reduction of a continuous input to a discrete output
b) change in measured value from the true value
c) maximum deviation between this corrected staircase and the actual transfer characteristic
d) the function used in the quantization
View Answer

Answer: c
Explanation: Integral nonlinearity is termed as the maximum deviation between this corrected staircase and the actual transfer characteristic.

9. The SNR_______ with the increase of the number of bits.
a) remains constant
b) goes up
c) goes down
d) goes asymmetrically
View Answer

Answer: b
Explanation: The SNR goes up with the number of bits.
advertisement

10. The intervals between the samples are obtained from _________
a) Fs
b) Ts
c) Us
d) Ks
View Answer

Answer: b
Explanation: The intervals between the samples is obtained by Ts that is equal to 1/fs.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microcontroller.

To practice Microcontroller Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.