Automotive Engine Auxiliary Systems Questions and Answers – Properties of Conventional Fuels

«
»

This set of Automotive Engine Auxiliary Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Properties of Conventional Fuels”.

1. The fuel should have high anti-knock value to make use of what?
a) Higher compression ratio
b) Lower compression ratio
c) Higher noise
d) Higher knock
View Answer

Answer: a
Explanation: Volatility indicates the tendency of the fuel to change from liquid to vapor form, and the fuel should have high anti-knock value to make use of a Higher compression ratio.
advertisement

2. Which property indicates the tendency of the fuel to change from liquid to vapor form?
a) Knock rating
b) Calorific value
c) Volatility
d) Gum content
View Answer

Answer: c
Explanation: Volatility indicates the tendency of the fuel to change from liquid to vapor form. Higher the value of volatility, the more the combustion takes place. So the fuel should have more volatility for complete combustion.

3. What is the approximate calorific value of the gasoline?
a) 1-28MJ/Kg
b) 38-48MJ/Kg
c) 50-70MJ/Kg
d) 57-68MJ/Kg
View Answer

Answer: b
Explanation: The fuel should have a high calorific value. However, it is seen that for the different grade, gasoline have approximately the calorific value of 38-48MJ/Kg.
advertisement
advertisement

4. Some of the Sulphur content in the fuel forms which compound?
a) Corrosive compound
b) Crystal compound
c) Amorphous compound
d) Both crystal and amorphous
View Answer

Answer: a
Explanation: A high Sulphur content is undesirable. Some of the Sulphur compounds restrict the action of lead and some fuel forms Corrosive compound.

5. The aromatic content in the fuel has corrosive action of the rubber in fuel and has what?
a) Low boiling point
b) High boiling point
c) Low melting point
d) High freezing point
View Answer

Answer: d
Explanation: Aromatics are high knock rating hydrocarbons, the aromatic content in the fuel has corrosive action of the rubber in fuel and has High freezing point.
advertisement

6. What does CNG stand for?
a) Common natural gas
b) Compressed natural gas
c) Common nitrogen gas
d) Compressed nitrogen gas
View Answer

Answer: b
Explanation: LPG stands for Liquefied petroleum gas; LNG stands for Liquefied natural gas and CNG stands for Compressed natural gas. Hence, Compressed natural gas is the right answer.

7. What does LNG stand for?
a) Lithium nitrogen gas
b) Liquefied natural gas
c) Lithium natural gas
d) Liquefied nitrogen gas
View Answer

Answer: b
Explanation: LPG stands for Liquefied petroleum gas, LNG stands for Liquefied natural gas and CNG stands for Compressed natural gas. Hence, Liquefied natural gas is the right answer.
advertisement

8. What does LPG stand for?
a) Liquefied petroleum gas
b) Lithium petroleum gas
c) Liquefied potash gas
d) Lithium potash gas
View Answer

Answer: a
Explanation: LPG stands for Liquefied petroleum gas, the petroleum gas is compressed at a very high temperature and pressure to obtain it in liquid form, and then it is stored in the container.

9. What does M85/E15 represent?
a) 85% methylene and 15%ethlyene
b) 85% methanol and 15% ethanol
c) 85% methyl and 15%ethyl
d) 85% methyl and 15%ethlyene
View Answer

Answer: b
Explanation: M85/E15 represents that the mixture of gasoline contains 85% methanol and 15% ethanol. Methanol and Ethanol are two main constituents is gasoline.
advertisement

10. Which of the mentioned below is not a material of Bio-fuel?
a) Soya bean
b) Rapeseed
c) Paddy
d) Jatropha
View Answer

Answer: c
Explanation: Soya bean, rapeseed, and Jatropha seeds are all the sources from which biofuel can be extracted. Whereas Paddy can’t be used as bio-fuel.

11. What is the specific gravity value of gasoline?
a) 0.3 to 0.6
b) 1 to 15
c) 0.7 to 0.78
d) 0.9 to 1.5
View Answer

Answer: c
Explanation: The specific gravity value of gasoline is 0.7 to 0.78, the specific heat value of gasoline is 2.1 KJ/KgoC and the calorific value of Diesel is 50 MJ/Kg.

12. What is the specific heat valueof gasoline?
a) 2.1 KJ/goC
b) 4.1 KJ/KgoC
c) 2.1 KJ/KgoC
d) 4.1 KJ/goC
View Answer

Answer: c
Explanation: The specific heat value of gasoline is 2.1 KJ/KgoC and the calorific value of Diesel is 50 MJ/Kg. Specific heat capacity is the amount of heat energy required to raise the temperature of a substance per unit of mass.

13. What is the calorific value of Diesel?
a) 40 MJ/Kg
b) 10 MJ/Kg
c) 50 MJ/Kg
d) 30 MJ/Kg
View Answer

Answer: c
Explanation: The specific heat value of gasoline is 2.1 KJ/KgoC and the calorific value of Diesel is 50 MJ/Kg. Calorific value is the measure of heat contained in the fuel by measuring the heat produced by the complete combustion of a specified quantity of it.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Auxiliary Systems.

To practice all areas of Automotive Engine Auxiliary Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter