Machine Tools Questions and Answers – Lathe : Classification of Cutting Tools

«
»

This set of Machine Tools and Machining Questions and Answers for freshers focuses on “Lathe : Classification of Cutting Tools”

1. Lathe cutting tool can be classified according to_____
a) manufacturing of tool
b) method of holding tool
c) method of using tool
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Cutting tool can be classified according to all mentioned parameters. Generally in lathe we use single point cutting tools.

2. Which of the following cutting tool can have single roller?
a) boring tool
b) knurling tool
c) both boring tool and knurling tool
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Both boring tool and knurling tool can have single roller. Generally, boring tool is used to enlarge the hole. Knurling is used when we need a pattern of straight, cross and angular lines cutting each other.

3. Lathe cutting tool can be classified as right hand and left hand according to_______
a) method of using the tool
b) method of holding the tool
c) method of applying feed
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Lathe cutting tool can be classified as right hand and left hand according to method of applying feed. Here, feed is the distance the tool advances for each revolution of the work.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not the type of left hand type cutting tool?
a) roughing tool
b) facing tool
c) finishing tool
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All are the types of left hand cutting tool. Facing, roughing and finishing are one kind of turning operations often carried out on lathe.

5. According to the method of using the tool, lathe cutting tool can be classified as_______
a) turning
b) grooving
c) forming
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: According to the method of using the tool, lathe cutting tool can be classified as turning, grooving, forming, chamfering, internal thread cutting, parting-off and so on.

6. Which of the following is not the type of classification as per the method of manufacturing the tool?
a) tipped tool, which is brazed to the carbon steel shank
b) tipped tool, which is fastened mechanically to the carbon steel shank
c) grooving
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Here, grooving is not the type of classification according to the method of manufacturing the tool. Grooving is the type of classification according to the method of using the tool.

7. “Tool bit inserted in the (tool) holder and solid tool” – is included in the classification according to the_____
a) method of using tool
b) method of manufacturing tool
c) method of applying feed
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All options are incorrect. Answer should be none of mentioned. It is suitable with the classification of cutting tool as per the method of holding the tool.
advertisement

8. ‘Internal thread cutting’- is suitable with the classification of cutting tool according to the______
a) method of using the tool
b) method of holding the tool
c) method of manufacturing the tool
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: It can be easily seen from the classification of cutting tool. Apart from internal thread cutting, boring, facing, forming etc. are also included in this category.

9. ‘Round nose’ – is suitable with the classification of cutting tool according to the______
a) method of holding tool
b) method of holding tool
c) method of the applying feed
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: It can be easily understood by looking at the classification of cutting tool. Apart from round nose, right hand tool and left hand tool are also included in this category.
advertisement

10. ‘Parting-off’ – is suitable with the classification of cutting tool according to the______
a) method of manufacturing the tool
b) method of holding the tool
c) method of using the tool
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: ‘Parting-off’ – is suitable with the classification of cutting tool according to the method of using the tool. This parting uses a blade like cutting tool into workpiece in order to cut the metal at the speed of spindle.

11.The mentioned image indicates_____ tool.
Parting tool used in lathe
a) roughing tool
b) facing tool
c) parting tool
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The mentioned image indicates parting tool. Its a narrow-bladed tool used in lathe.

12. The mentioned image indicates_____ tool.
Round nose grooving tool used for finer surface finish
a) round nose grooving
b) round nose turning
c) round corner forming
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The mentioned image indicates round nose grooving tool. Round nose froove tools are used for finer surface finish.

13.The mentioned image indicates_____ tool.
Round nose turning tool used in turning in lathe
a) round nose grooving
b) round nose turning
c) round corner forming
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The mentioned image indicates round nose turning tool. This tool is used in turning in lathe.

14. The mentioned image indicates______ tool.
Right hand finishing tool right hand finishing hand
a) right handed finishing
b) round nose
c) right handed roughing
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The mentioned image indicates right hand finishing tool. Two types of hand tools are there: right hand finishing hand tool and left hand finishing tool.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.