Basic Civil Engineering Questions and Answers – Composition of Good Brick Earth

«
»

This set of Basic Civil Engineering Interview Questions and Answers for Experienced people focuses on “Composition of Good Brick Earth”.

1. How many constituents are there in the brick earth?
a) 5
b) 4
c) 6
d) 8
View Answer

Answer: a
Explanation: For a good brick earth, 5 major constituents are needed. They are alumina, silica, lime, oxides of iron and magnesia.
advertisement

2. Which one of the below is the most important ingredient in the brick earth?
a) Alumina
b) Lime
c) Silica
d) Magnesia
View Answer

Answer: c
Explanation: The amount of silica present in brick earth is 50-60% and it prevents cracking and warping of raw bricks.

3. In what form should lime be present in the brick earth?
a) Paste
b) Lump
c) Clinker
d) Powder
View Answer

Answer: d
Explanation: Lime should be present in the brick earth in the form of very finely powdered state so as to prevent the flaking of bricks.
advertisement
advertisement

4. Excess of oxides of iron makes the brick:
a) Red in colour
b) Black in colour
c) Dark blue in colour
d) Yellow in colour
View Answer

Answer: c
Explanation: Iron oxide imparts the red colour to the brick. Presence of magnesia makes brick yellowish and manganese makes it black. Excess of oxides of iron makes the brick dark blue on burning.

5. What happens to raw bricks if an excess of alumina is present?
a) Becomes hard
b) Becomes brittle
c) Decay
d) Shrinkage
View Answer

Answer: d
Explanation: Raw bricks develop shrinkage, cracks, warping in presence of excess alumina. Other three changes happen on burnt bricks or final brick product due to excess of other constituents.
advertisement

6. What is the harmful effect of presents of alkali in brick earth on bricks?
a) Discolourises bricks
b) Efflorescence
c) Porous bricks
d) Flaking
View Answer

Answer: b
Explanation: Alkali exists in the form of soda and potash. Alkalis absorb moisture and with a passage of time, it gets evaporated, leaving white powdery deposits called efflorescence.

7. Why do bricks become brittle when excess silica is present?
a) Pores are created
b) Flaking occurs
c) Thermal stability is lost
d) Cohesion is lost
View Answer

Answer: d
Explanation: Silica is present is either free or combined form. It is usually present as sand, which is cohesionless in nature. So, excess of silica would lead to loss of cohesion between particles and this make the brick brittle.
advertisement

8. Which of the following leads to the formation of small pores in brick?
a) Iron pyrites
b) Pebbles
c) Organic matter
d) Alkalis
View Answer

Answer: c
Explanation: Organic matter aids in the burning process. If it does not get burnt completely, gases are released which will lead to the formation of small pores, making brick porous.

9. The presence of which of the below renders clay totally unsuitable for brick manufacture?
a) Kallar
b) Kankar
c) Hay
d) Lime
View Answer

Answer: a
Explanation: Kallar or Reh consists of sodium sulphate. Bricks do not burn properly in its presence. After burning, it causes the surface of brick to peel off and crumble later on.
advertisement

10. Carbonaceous material in small amounts is good for the brick earth.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It is a harmful ingredient that causes different colours in interior and exterior of brick. Their presence defaces the plastering by discolouration.

11. How many types of the brick earth are there?
a) 3
b) 5
c) 2
d) 6
View Answer

Answer: a
Explanation: The three types are loamy, mild or sandy clay; marls, chalky or calcareous clay and plastic, strong or pure clay.

12. Loamy, mild or sandy clay has __________ percentage of alkali?
a) 5%
b) 1%
c) 4%
d) 0%
View Answer

Answer: d
Explanation: It does not contain any alkali contents. It contains 5% of organics matter, 1% of lime, magnesia and oxides of iron, 66% of silica and 27% of alumina.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter