Machine Kinematics Questions and Answers – Limiting Angle of Friction

«
»

This set of Machine Kinematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Limiting Angle of Friction”.

1. When the rubbing surfaces are separated from each other by a very thin film of lubricant it is known as
a) kinetic friction
b) dry friction
c) boundary lubrication
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: When the rubbing surfaces are separated from each other by a very thin film of lubricant it is known as boundary lubrication.
When the two solid surfaces sliding over each other are free from contaminating fluid or film, the resistance encountered is called dry friction.
advertisement

2. Sliver sulphate, tungsten disulphide, graphite, molybdenum disulphide, lead oxide are examples of
a) boundary lubrication
b) viscous lubrication
c) solid lubrication
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Sliver sulphate, tungsten disulphide, graphite, molybdenum disulphide, lead oxide are examples of solid lubrication.
Step bearing is used to resist the end thrust of the shafts.

3. __________ is used to resist the end thrust of the shafts.
a) friction circle
b) step bearings
c) injector
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Step bearing is used to resist the end thrust of the shafts.

4. When the two solid surfaces sliding over each other are free from contaminating fluid or film, the resistance encountered is called
a) kinetic friction
b) dry friction
c) boundary lubrication
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: When the two solid surfaces sliding over each other are free from contaminating fluid or film, the resistance encountered is called dry friction.
When the rubbing surfaces are separated from each other by a very thin film of lubricant it is known as boundary lubrication.
advertisement

5. For design of ordinary machinery, value of journal friction can be taken as
a) 0.008 to 0.02
b) 0.07 to 0.15
c) 0.05 to 0.80
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: For very low velocities of rotation, high loads, and with good lubrication can be taken as 0.07 to 0.15.
For design of ordinary machinery, value of journal friction can be taken as 0.008 to 0.02.

6. For very low velocities of rotation, high loads, and with good lubrication can be taken as
a) 0.008 to 0.02
b) 0.07 to 0.15
c) 0.05 to 0.80
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: For very low velocities of rotation, high loads, and with good lubrication can be taken as 0.07 to 0.15.
For design of ordinary machinery, value of journal friction can be taken as 0.008 to 0.02.

7. When the lubrication is arranged so that rubbing surfaces are separated by a fluid film, and the load on the surfaces is carried entirely by the hydrostatic or hydrodynamic pressure in the film, it is known as
a) boundary lubrication
b) viscous lubrication
c) solid lubrication
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: When the lubrication is arranged so that rubbing surfaces are separated by a fluid film, and the load on the surfaces is carried entirely by the hydrostatic or hydrodynamic pressure in the film, it is known as viscous lubrication.
When the rubbing surfaces are separated from each other by a very thin film of lubricant it is known as boundary lubrication.
advertisement

8. When the load on the rubbing surfaces is carried partly by a fluid viscous film and partly by areas of boundary lubrication, it is known as
a) incomplete lubrication
b) viscous lubrication
c) solid lubrication
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When the lubrication is arranged so that rubbing surfaces are separated by a fluid film, and the load on the surfaces is carried entirely by the hydrostatic or hydrodynamic pressure in the film, it is known as viscous lubrication.
When the rubbing surfaces are separated from each other by a very thin film of lubricant it is known as boundary lubrication.
When the load on the rubbing surfaces is carried partly by a fluid viscous film and partly by areas of boundary lubrication, it is known as incomplete lubrication.

9. When effect of friction is negligible, the force is transmitted by the link from driver to the driven link through the centre line of the pins connecting the link. With friction, the line of action shifts and is tangent to _____________
a) kinetic friction
b) dry friction
c) friction circle
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: When effect of friction is negligible, the force is transmitted by the link from driver to the driven link through the centre line of the pins connecting the link. With friction, the line of action shifts and is tangent to friction circle.
When the load on the rubbing surfaces is carried partly by a fluid viscous film and partly by areas of boundary lubrication, it is known as incomplete lubrication.

10. If one surface slides over the other, being pressed together by a normal force N, a frictional force F resisting the motion must be overcome. The ratio F/N is called ______________
a) kinetic friction
b) dry friction
c) friction circle
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: If one surface slides over the other, being pressed together by a normal force N, a frictional force F resisting the motion must be overcome. The ratio F/N is called kinetic friction.
When the two solid surfaces sliding over each other are free from contaminating fluid or flim, the resistance encountered is called dry friction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Kinematics.
To practice all areas of Machine Kinematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn