Basic Civil Engineering Questions and Answers – Glass

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Glass”.

1. Glass is a mixture of:
a) Non-metallic silicates
b) Metallic silicates
c) Metallic acetates
d) Non-metallic acetates
View Answer

Answer: b
Explanation: Glass is a solidified super-cooled solution of various metallic silicates having infinite viscosity.
advertisement

2. How many different categories of glass are there?
a) 5
b) 4
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: d
Explanation: For the purpose of classification, glass can be grouped into 3 categories: Soda-lime glass, Potash-lime glass and Potash-lead glass.

3. Which of the following types of glass accounts for about 90% of manufactured glass?
a) Potash-lime glass
b) Soda-lime glass
c) Potash-lead glass
d) Soda-lead glass
View Answer

Answer: b
Explanation: Soda-lime glass accounts for about 90% of the manufactured glass. It is inexpensive, chemically stable, hard and workable.
advertisement
advertisement

4. Glass is not a single compound.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It is a not a single compound and it is very difficult to give any particular chemical formula for it.

5. The two types of soda-lime glass- flat glass and container glass differ in:
a) Application and production method
b) Application and chemical composition
c) Production method and chemical composition
d) Application, production method and chemical composition
View Answer

Answer: d
Explanation: They differ in the application (flat glass is used for window panes and container glass for glass containers), production method (float process is used for windows and pressing for containers), chemical composition (flat glass has higher magnesium oxide and sodium oxide than container glass).
advertisement

6. Which type of glass is used in the manufacture of artificial gems, bulbs, lenses, etc?
a) Soda-lime glass
b) Special glass
c) Potash-lead glass
d) Common glass
View Answer

Answer: c
Explanation: Potash-lead glass is a mixture of potassium silicate and lead silicate. It possesses a bright lustre and has a great refractive power, hence it is used in the manufacture of artificial gems, bulbs, lenses, etc.

7. What changes are observed when a glass is heated?
a) It becomes softer
b) It bursts
c) It solidifies
d) It disintegrates
View Answer

Answer: a
Explanation: It becomes softer and softer with a rise in temperature and is ultimately transformed into a mobile liquid.
advertisement

8. How many commercial forms of glass are there for various engineering and industrial requirements?
a) 8
b) 11
c) 9
d) 10
View Answer

Answer: b
Explanation: There are 11 forms of special varieties of glass for commercial purposes. They are sheet glass, plate glass, coloured glass, wired glass, structural glass, laminated glass, bullet-proof glass, fibre glass, foam glass, flint glass and soluble glass.

9. Chromatic glass is used in:
a) ICU and meeting rooms
b) Aquariums
c) Mobile screen protectors
d) Floors
View Answer

Answer: a
Explanation: It is used in ICU, meeting rooms as it can control the transparent efficiency of glass and protects the interiors from day light.
advertisement

10. The appearance of potash-lime glass in colour is:
a) Black
b) Green to colourless
c) Reddish brown
d) White
View Answer

Answer: b
Explanation: The potash-lime glass has a greenish colour as a result of high iron content in the sand used to make the glass.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter