Professional Communication Questions & Answers – Writing Instructions

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Writing Instructions”.

1. Which of these is a set of instructions?
a) Report
b) Letter
c) Notice
d) Operating manual
View Answer

Answer: d
Explanation: A machine carries an operating manual. This is a list of instructions to a person who wishes to operate the machine.
advertisement

2. Which of these does not have an operating manual?
a) Televisions
b) Telephones
c) Pens
d) Washing machines
View Answer

Answer: c
Explanation: An operating manual is a list of step-by-step instructions to assist a person in operating a particular machine. Operating manuals exist for household goods like washing machines, televisions, air-conditioners and so on. One doesn’t need a manual to know how to use a pen.

3. An operating manual is the same as repairing manual.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. An operating manual is different from a repairing manual. A technical instruction must fulfill the purpose for which it is written.
advertisement
advertisement

4. Which of these must be avoided in an instruction?
a) Ambiguity
b) Less words
c) Precision
d) Clarity
View Answer

Answer: a
Explanation: An instruction must state facts precisely and in as few words as is possible. It must be free from ambiguity and it must be imperative.

5. A technical instruction must begin with _______
a) an introduction
b) a figure
c) a drawing
d) a warning
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is: A technical instruction must begin with an introduction which must tell the reader about the process and what needs to be done.
advertisement

6. Which of these can be used for better understanding of an instruction?
a) Longer sentences
b) Figures
c) Ambiguity
d) Complex words
View Answer

Answer: b
Explanation: A technical instruction must be free from ambiguity and it must be imperative. Figures, drawings and photographs may be used to achieve better understanding.

7. Warnings against misuse should be included.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Warnings against misuse or wrong use should be included to prevent damage or loss.
advertisement

8. Which of these is advisable for instructions?
a) Long sentences
b) Detailed information
c) Imperative sentences
d) Complex sentences
View Answer

Answer: c
Explanation: It is advisable to use imperative sentences. Instead of saying “The apparatus should be washed.”, it is better to say “Wash the apparatus.“

9. Which is the last step in a technical instruction?
a) Introduction
b) Steps
c) Drawing
d) Conclusion
View Answer

Answer: d
Explanation: The sentences in an instruction should be short and simple. A conclusion may be included as a summary to what has been stated earlier.
advertisement

10. Which of these words can be used for omission?
a) Normally
b) er
c) etc
d) Generally
View Answer

Answer: b
Explanation: Words like etc., normally, generally may be used to avoid possible omission of an essential feature.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter