Professional Communication Questions & Answers – Technical Descriptions

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Technical Descriptions”.

1. A technical description is used to describe an object.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A technical description is used to describe an object or a process. Science and technology must convey facts.
advertisement

2. Which of these is not used in technical writing?
a) Equations
b) Abbreviations
c) Poetic devices
d) References
View Answer

Answer: c
Explanation: Any technical writing must have a distinct look. Technical writing may use equations, abbreviations, numerals, references, tables, illustrations etc..

3. While writing technical descriptions, the object must be defined first.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. While writing technical descriptions of objects , the object must be defined first. Next, the manner in which the object works must be described.
advertisement
advertisement

4. Which of these is not a step in the technical description of an object?
a) Definition of object
b) General description of object
c) Age of writer
d) Description of components of objects
View Answer

Answer: c
Explanation: There are four steps in the technical description of an object : Definition of the object, manner in which the object works, general description of the object and a description of the important components of the object.

5. Telex is known as _________
a) Teleprinter Exchange Service
b) Telephone Exchange Service
c) Teleprinter Engine Service
d) Telephone Engine Service
View Answer

Answer: a
Explanation: Telex is a Teleprinter Exchange Service furnished to subscribers locally and internationally. It is similar to a type writer but it functions over electric wires.
advertisement

6. In which step is the general description of the object given?
a) Two
b) Three
c) One
d) Four
View Answer

Answer: b
Explanation: There are four steps in the technical description of an object: Definition of the object, manner in which the object works, general description of the object and a description of the important components of the object.

7. _____ helps a reader to arrive at a conclusion whether the method of performing is efficient.
a) A process
b) An object
c) A trick
d) A description
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is: A process helps a reader to arrive at a conclusion whether the method of performing is efficient and reliable or not.
advertisement

8. Which of these is not a step in the technical description of a process?
a) Introduction
b) Conclusion
c) Complaining
d) Listing of main steps
View Answer

Answer: c
Explanation: There are four steps in the technical description of a process. They are: Introduction, listing of main steps, explanation of each step and conclusion.

9. Which of these is not listed in the introduction of technical description of a process?
a) Statement of process
b) Reason to perform the process
c) Main steps
d) List of tools
View Answer

Answer: c
Explanation: Begin the description of a process with an introduction. This must state the process and also state why the process must be performed. A list of tools required to perform the process may also be given.
advertisement

10. In which step are the main steps of a process explained?
a) One
b) Three
c) Two
d) Four
View Answer

Answer: b
Explanation: After listing the main steps, each step must be clearly explained. There may be a necessity to define each step and to explain the nature of the apparatus and the device used for the step.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter