Professional Communication Questions & Answers – Telephonic Conversation

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Telephonic Conversation”.

1. Which of these is not considered in a telephonic conversation?
a) The tone of the speaker
b) The volume of the speaker
c) Body language
d) The emotional content of the communication
View Answer

Answer: c
Explanation: The two people involved in a telephonic conversation are unable to see each other. Hence, the body language of the speakers isn’t very important. However, the doesn’t take away from the fact that a telephonic conversation is a full-fledged conversation for which most other parameters of a dyadic exchange hold true.
advertisement

2. A telephone is not meant for gossiping.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A telephonic conversation should be brief and to the point. A telephone is not meant for gossiping.

3. After about how many rings should the telephone be lifted?
a) 2
b) 4
c) 5
d) 6
View Answer

Answer: a
Explanation: There is a distinct rhythm about receiving telephone calls. The receiver must be lifted promptly, at best after one or two rings.
advertisement
advertisement

4. What is the first thing you must utter when you pick up a call?
a) Your name and designation
b) Who is calling?
c) Why did you call?
d) What do you want?
View Answer

Answer: a
Explanation: The first thing you must do is utter your full name and designation. After your own introduction, ask the caller to reveal his name and designation.

5. Which of these should be kept in mind while receiving a call?
a) Be rude, if the caller is rude.
b) If the information is not readily available, take his phone number and call back.
c) A message can be noted in hints
d) You can be rude to a person if it’s a wrong connection.
View Answer

Answer: b
Explanation: In case the information is not readily available, take his phone number and call back. Be warm and friendly even when the caller is rude.
advertisement

6. While making a call, have all relevant information ready before hand.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. While making a call, have all relevant information ready before hand. It is rude and silly to search for material in the files when somebody is already on the line.

7. Which of these should be kept in mind while giving instructions?
a) The pitch of the receiver
b) The tone of the receiver
c) His ability to grasp information
d) The physical condition of the receiver
View Answer

Answer: c
Explanation: When giving instructions, keep in mind : the mental and emotional built up of the receiver, his ability to grasp information and act upon the instructions given to him.
advertisement

8. Delegation of responsibility must be done with _____
a) empathy
b) rudeness
c) dominance
d) disrespect
View Answer

Answer: a
Explanation: Delegation of responsibility or asking others to carry out a task must be done with compassion and empathy. It is best to entrust one job at a time to a person.

9. An instruction must be followed by ____
a) spoken reply
b) written reply
c) action
d) sign
View Answer

Answer: c
Explanation: An instruction is different from a conversation, or even an interview, mainly because the response is different. An instruction must be followed by action whereas in the case of other two the response is verbal.
advertisement

10. A person who meets the media must have greater _____
a) restraint
b) honesty
c) agitation
d) aggressiveness
View Answer

Answer: a
Explanation: A person who meets the media must remember that whatever he tells the media would be published. AHe must have greater restraint than he would have in a normal conversation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter