Professional Communication Questions & Answers – Technical and General Writing

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Technical and General Writing”.

1. Technical writing is same as general writing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. Technical writing is different from general writing. It deals with pure or applied sciences. It is not the same as general writing, which involves putting down one’s thoughts and opinions on any relevant topic in the form of meaningful, coherent writing.
advertisement

2. Technical writing demands ______ use of language.
a) figurative
b) poetic
c) factual
d) dramatic
View Answer

Answer: c
Explanation: Technical writing needs accuracy of expression and a restraint in style. It demands factual use of language. It does not care for figurative or poetic impressions.

3. Which of these must be avoided in technical writing?
a) Facts
b) Grammar
c) Punctuation
d) Personal feelings
View Answer

Answer: d
Explanation: Technical writing must be as objective as possible. There is no place for personal feelings in technical writing.
advertisement
advertisement

4. Which of these words is used in technical writing?
a) Apex
b) Top
c) Slanting
d) Bottom
View Answer

Answer: a
Explanation: Technical writing uses many special words. Thus a science book may use the word apex instead of top, base instead of bottom, etc..

5. Which of these is a technical word for slanting ?
a) Lateral
b) Sloping
c) Tilting
d) Bent
View Answer

Answer: a
Explanation: Technical writing uses special words instead of general words. Therefore , lateral is used instead of slanting, apex instead of top, base instead of bottom, etc..
advertisement

6. Familiar words must be used in technical writing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. We should use the familiar words instead of the abstract word in technical writing. In technical writing, the facts conveyed take priority over the level of vocabulary used. For instance, it is better to use to get instead of to acquire.

7. A scientist gets his special words from ____ language.
a) Latin
b) English
c) French
d) Italian
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is: A scientist gets his special words from Greek and Latin languages. These languages provide huge opportunities to scientists to create new words.
advertisement

8. Trigonometry is a ____ word.
a) French
b) German
c) Indian
d) Greek
View Answer

Answer: d
Explanation: Trigonometry is a Greek word. It means : tri = three, gon = angle, metre = measure. Thus Trigonometry is a study of the relationships between the three angles of the triangle.

9. Which of these means bioscope?
a) Math
b) Science
c) Cinema
d) Binoculars
View Answer

Answer: c
Explanation: Cinema may be a familiar words today but it was called bioscope when motion pictures first came into being.
advertisement

10. Electricity is derived from _____ language.
a) Indian
b) Greek
c) French
d) Italian
View Answer

Answer: b
Explanation: Electricity is derived from the Greek language. Electro means amber in Greek.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter