Professional Communication Questions & Answers – Rules of English Language

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Rules of English Language”.

1. The ‘e’ which is silent in any word, is dropped if a suffix beginning with a vowel is added to it.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. The ‘e’ which is silent in any word, is dropped if a suffix beginning with a vowel is added to it. For example, “love” becomes “lovable”.
advertisement

2. Courage becomes :
a) Courageous
b) Couragous
c) Courageable
d) Couragable
View Answer

Answer: a
Explanation: “Courage” becomes “Courageous”. The silent e is retained in words ending with “ce” or “ge”. For example, “induce” become “inducive”.

3. Rot becomes _____ and pen becomes ______.
a) roted, pened
b) rotting, pened
c) rotting, penned
d) rotted, penned
View Answer

Answer: c
Explanation: Rot becomes rotting and pen becomes penned. A monosyllabic word which ends with a consonant preceded by a single vowel letter has its consonant doubled if a suffix beginning with a vowel is added to it.
advertisement
advertisement

4. A monosyllabic word with one vowel cannot end in “c”.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Though most monosyllabic words with one vowel end with “k” (sack, rock, sock and so on), there are some exceptions that end with just “c” (sac, zinc, talc).

5. A monosyllabic word containing two vowel letters ends with:
a) k
b) c
c) ck
d) kc
View Answer

Answer: a
Explanation: A monosyllabic word containing two vowel letters ends with “k” and not “ck”. For example, book, creak, etc..
advertisement

6. A word which is monosyllabic and has one vowel must end with:
a) mm
b) ll
c) p
d) t
View Answer

Answer: b
Explanation: A word which is monosyllabic and has one vowel must end with ll. For example, fill, ball, etc.. The only exception to this is “pal”.

7. A word which is monosyllabic and has two vowels must end with:
a) ll
b) l
c) ck
d) c
View Answer

Answer: b
Explanation: A word which is monosyllabic and has two vowels must end with l. For example, meal, fool, etc..
advertisement

8. Which of these words is correct?
a) Allign
b) Align
c) Alignn
d) Alline
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct word is “Align”. It is often misspelt. Other such words are antenna, aperture, beginning, etc..

9. Choose the correct statement:
a) I asked him if he was leaving.
b) I asked him whether he was leaving.
c) I asked him that if he was leaving.
d) I asked him weather he was leaving.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: I asked him whether he was leaving. We use whether instead of if where or not is implied.
advertisement

10. Choose the correct statement:
a) The boy gave his examination.
b) The boy took his examination.
c) The teacher took his examination.
d) The boy gave away the examination.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: The boy took his examination. The teacher gives the examination and the boy takes or sits for it.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter