Professional Communication Questions & Answers – Friendly Letters

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Friendly Letters”.

1. Whom are friendly letters not written to?
a) Relatives
b) Close friends
c) Family members
d) Manufacturers
View Answer

Answer: d
Explanation: Friendly letters are written to relatives and close friends. The language of these letters must be simple and friendly.
advertisement

2. Friendly letters can contain many subjects.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Friendly letters can contain many subjects. The order and choice of these subjects would depend on the writer.

3. Which of these forms is not used to address people in friendly letters?
a) Dear
b) My dear
c) Respected
d) Dearest
View Answer

Answer: c
Explanation: The forms of address used in friendly letters are Dear, My dear, Dearest, etc. For example: Dear father or My dear Neha.
advertisement
advertisement

4. Which form of courteous leave-taking is not used in friendly letters?
a) Yours affectionately
b) Yours truly
c) Yours sincerely
d) Your loving son
View Answer

Answer: b
Explanation: The forms of courteous leave-taking may be: Yours affectionately, Your loving son, Yours very sincerely, etc. Yours truly is used in formal letters.

5. Which of these is not prefixed with any form of courteous leave-taking in friendly letters?
a) With best wishes
b) With kind regards
c) With kindest regards
d) Your regards
View Answer

Answer: d
Explanation: Courteous leave-taking may be prefixed with: With best wishes, With kind regards, With kindest regards, etc..
advertisement

6. Which of these phrases is used to start the main body of a friendly letter?
a) It was nice of you to…
b) All the best.
c) Please refer to your letter no…
d) We are pleased to place an order..
View Answer

Answer: a
Explanation: In case of friendly letters the following phrases are normally used to start the main body of the letter: I received your letter an hour ago, It was nice of you to.., I just learnt about.., etc.

7. Which of these phrases is used to end the main body?
a) Best wishes to all of you.
b) Thank you very much for your letter.
c) I received your letter today.
d) Thank you for your letter of 6th March.
View Answer

Answer: a
Explanation: A friendly letter’s main body may end with: Please give your parents my respectful regards, Best wishes to all of you, All the best.
advertisement

8. A formal invitation should be written in third person.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A formal invitation should be written in third person. It should contain no heading or no salutation.

9. Where does the name of the writer come in a formal invitation?
a) Top right corner
b) Top left corner
c) Main body of the letter
d) Bottom right corner
View Answer

Answer: c
Explanation: A formal invitation should be written in third person. The name of the writer comes in the main body of the letter.
advertisement

10. Where should the date be written in a formal invitation?
a) Top left
b) Top right
c) Bottom left
d) Bottom right
View Answer

Answer: c
Explanation: The address of the writer and the date should be written to the left, below the communication, that is, bottom left.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter