Professional Communication Questions & Answers – Effective Communication

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Effective Communication”.

1. Which of these is not an information based system?
a) MIS
b) DSS
c) SIS
d) SDS
View Answer

Answer: d
Explanation: In today’s dynamic environment, information is the lifeblood of business. Information based systems such as MIS, DSS and SIS all rest on the communication.
advertisement

2. Which of these factors is not required for communication growth?
a) Growth in size of organisations
b) Negative atmosphere
c) Globalisation
d) Public relations
View Answer

Answer: b
Explanation: Communication growth requires eight factors. They are: growth in size of organisations, globalization, growth of trade unions, public relations, and so on. A negative atmosphere isn’t conducive to communication growth.

3. Globalization, growth of trade unions, public relations and a positive atmosphere are some of the factors that enable ____________.
a) Good friendships
b) Happiness
c) Isolation from society
d) Communication growth
View Answer

Answer: d
Explanation: Communication growth requires eight factors. They are: growth in size of organisations, globalization, growth of trade unions, public relations, and so on.
advertisement
advertisement

4. Every organization has a social responsibility.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Every organization has a social responsibility, specially towards the customers, government, suppliers and the public at large.

5. Which of these does not come under behavioural sciences?
a) Globalization
b) Psychology
c) Sociology
d) Transactional Analysis
View Answer

Answer: a
Explanation: Modern management is deeply influenced by exciting discoveries made in behavioural sciences like Psychology, Sociology, Transactional Analysis, etc.
advertisement

6. Which of these element is not involved in the process of communication?
a) Pipe
b) Sender
c) Message
d) Channel
View Answer

Answer: a
Explanation: There are four elements in the process of communication. They are: sender, message , channel, receiver.

7. A sender is the person who transmits a message.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A sender is the person who transmits a message. A message could be verbal or non- verbal as appearance, body language, etc..
advertisement

8. Which of these is the third element of communication?
a) Sender
b) Channel
c) Message
d) Receiver
View Answer

Answer: b
Explanation: Channel is the third element in the process of communication. A message may be sent via an electronic word processing system or through the printed work or other media.

9. For effective communication, which of these commandments should one not follow?
a) Objective of communication
b) Inadequate medium
c) Clarity
d) Adequate medium
View Answer

Answer: b
Explanation: In order to ensure effective communication, one must take care of the ten commandments. They are: objective of communication, clarity in the use of language, adequate medium, etc.
advertisement

10. To make our communication effective, we should follow _____ C’s and _____ S’s.
a) seven, four
b) seven, three
c) six, four
d) six, three
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is: To make our communication effective, we should follow seven C’s and four S’s.

11. Which of these does not come under the four S’s?
a) Simplicity
b) Strength
c) Sincerity
d) Shock
View Answer

Answer: d
Explanation: To make our communication effective, we should follow seven C’s and four S ’s. The four S’s are: Shortness, simplicity, strength and sincerity.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter